Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Syke hyttefolk ber om hjelp

Lørdag har Røde Kors blitt kontaktet av syke hyttefolk på grunn av sykdom eller symptomer. Søndag forventer de enda flere henvendelser.

PRESSEMELDING: Lørdag har Røde Kors blitt kontaktet av syke hyttefolk på grunn av sykdom eller symptomer. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Siden norske myndigheter satte inn drastiske tiltak for å hindre spredning av coronaviruset i Norge torsdag, har både statsministeren, helsedirektøren og flere ordførere bedt hyttefolk om holde seg hjemme.

Årsaken er at man frykter at mange tilreisende vil overbelaste det lokale helsevesenet, som ikke har kapasitet til mer enn sine egne innbyggere. For eksempel var det fryktet at 120 000 personer ville reise til Hallingdal, hvor det er 21 000 fastboende.

SYNGER: Folk over hele Italia møtes på balkongene sine for å synge sammen som et tegn på nasjonalt fellesskap og utholdenhet. Video: Andrea Sannino / Instragram Vis mer

Syke hyttefolk

Nå melder Røde Kors i en pressemelding at syke personer som befinner seg på hytter i flere utfartsområder i Viken og Innlandet, har bedt Røde Kors om hjelp til å komme seg hjem.

- Nå er det mer viktig enn noensinne at folk som kjenner seg syke går gjennom lokale helsetilbud, slik at de viktigste oppdragene prioriteres, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors hjelpekorps.

Lørdag ble flere hjelpekorps kontaktet av hyttefolk som ønsket hjelp fra Røde Kors, i stedet for å kontakte lokalt helsetilbud eller AMK-sentraler.

Forventer mer

Søndag forventer Løvik enda flere henvendelser.

- Vi er i beredskap over hele landet til både leteaksjoner og henteoppdrag, men det må være på oppdrag av de lokale AMK-sentralene som kjenner behovene best, sier Løvik.

Løvik opplyser at Røde Kors ikke kan være i direkte kontakt med syke personer.

- Hjelpekorpsene gjennomfører oppdrag med smitterisiko når det er vurdert av AMK eller kommunale helsemyndigheter, og vi har rutiner for slik transport. Men det kan ikke skje ved direkte kontakt med våre hjelpekorps.

GARDERMOEN: Helene Legernes ankom nylig fra New York. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Reis hjem

Seinest lørdag kveld ba statsminister Erna Solberg om at hyttfolk, som allerede har reist til hytta, reiser hjem.

- De som reiser på hyttene sine nå, gjør det vanskelig for kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem.

Lørdag fortalte ordfører i Hemsedal, Pål Rørby, til Dagbladet at det virker til at noen nordmenn har hørt etter deres råd om å ikke resie til hytta.

- Vanligvis har det vært mellom 15 000 og 25 000 personer i Hemsedal i en helg som dette, men nå er det bare 7700 her. Det viser at vår bønn om å ikke reise hit har hjulpet betraktelig, sa Rørdal til Dagbladet og tilføyet:

- Men det er fremdeles over 6000 nordmenn her, til tross for at vi er bare 2500 innbyggere. Så det er fortsatt en stor mengde hyttefolk her oppe.

Rørby sa at situasjonen endrer seg raskt, og at det kan bli aktuelt med røde soner.

- I tilfelle vi får røde soner, er det bedre reise hjem nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!