Syke og trygdede uthengt på nettet

BERGEN (Dagbladet): Syke, trygdede og ensomme mennesker har fått sine liv brettet ut på Scandinavia Onlines (SOL) Internett-sider. Datatilsynet lover rask gjennomgang av saken, og SOL-redaktør Per A. Borglund beklager det som har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen Internett-brukere har deltatt i konkurransen «Modem til en venn», som startet 1. juli. Den går ut på å sende en begrunnelse om hvorfor en slektning, venn eller bekjent bør bli dagens vinner av et modem fra SOL. Alle vinnerforslagene er lagt usensurert ut på nettet - de fleste med navn og adresse på så vel forslagsstillere som vinnere.

Dermed har mange tusen nordmenn fritt kunnet «forlyste» seg med innlegg som blant annet forteller om folks sykdom, ensomhet, sivilstand eller økonomiske situasjon.

Syke og ensomme

«N.N. (mannens navn) har nett fått diagnosen lungekreft...», heter det i vinnerforslaget fra Hordaland.

«N.N. (kvinnens navn) er ei jente på 24 år som sitter mye hjemme alene og som sterkt ønsker seg et modem for å komme i kontakt med andre i samme situasjon... Hun er trygdet og har ikke for mye penger å bruke...», skriver en navngitt mann fra Aust-Agder.

«Mistet min bror i vår. Hans sønn Daniel på ti år har fått seg data, mange feil han gjør... Kunne sikkert ha hjulpet viss han hadde hatt ett modem,» heter det fra en navngitt onkel etterfulgt av tiåringens navn og adresse.

Føler seg uthengt

En Vestfold-mann skriver: «NN er en enslig kar i 40-åra. Skilt og hans 18 år gamle sønn flytter ut til høsten. Han kunne trenge muligheten til å spille sjakk online...» Så følger fullt navn og adresse på vinneren.

En navngitt mann fra Østlandet skriver i sitt forslag: «Nå synes jeg dere skal gi et modem til faren min som etter tre hjerteoperasjoner ikke lenger har den muligheten til å komme seg ut på samme måte som før.» Navn og adresse på faren følger.

Dagbladet har snakket med noen av modem-vinnerne som føler seg regelrett uthengt. Felles for dem er at de ikke orker å gå videre med saken. Ingen ønsker å ta belastningen det følger å stå fram.

Til Datatilsynet

- Vi fikk saken til vurdering mandag. Den er prioritert, og vi håper å få ferdigbehandlet den i løpet av neste uke, sier juridisk rådgiver i Datatilsynet Åste Bergseng.

- Vi har ikke vurdert liknende problemstillinger på Internett tidligere, og detligger en del nybrottsarbeid foran oss.