Syke, sykere, sykest: Ikke bare Hillary som har hatt dårlige dager i offentligheten   

Én amerikansk president spydde på Japans statsminister, én ble funnet bevisstløs av hundene sine. 

HELSE: Hillary Clinton på en minnesmarkering i forbindelse med terrorangrepene 11. september 2001. Noen minutter senere holder hun på å gå i bakken. Foto: Sipausa / NTB scanpix
HELSE: Hillary Clinton på en minnesmarkering i forbindelse med terrorangrepene 11. september 2001. Noen minutter senere holder hun på å gå i bakken. Foto: Sipausa / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går holdt Hillary Clinton på å gå rett i bakken etter en minnemarkering etter terrorangrepene 11. september 2001 på Ground Zero.

En video viser at presidentkandidaten besvimte, eller var på vei til å besvime, på vei til en bilkortesje. I videoen ser man at hun måtte ha støtte for å ikke gå i bakken.

Diskusjonen rundt Clintons helse har vært et tema tidligere i valgkampen og nå kan den komme opp igjen.

Likevel er ikke Hillary Clinton den eneste presidentkandidaten - eller presidenten - som har blitt syk på jobb.

Flere tilfeller

SKADE: Tidligere president George W. Bush fikk en pretzel i halsen så han besvimte. Det førte til en skade på venstre kinnbein. Foto: EPA / NTB scanpix
SKADE: Tidligere president George W. Bush fikk en pretzel i halsen så han besvimte. Det førte til en skade på venstre kinnbein. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
 • Tidligere president George H.W. Bush kastet opp på Japans statsminister Kiichi Miyazawa under en offentlig middag i Tokyo. Etterpå besvimte han. Hendelsen skal ha skjedd 8. januar 1992.

  - Legene er sikre på at det ikke er noen andre sykdommer eller andre problemer knyttet til dette, enn at det er et enkelt tilfelle av influensa. Presidenten er menneskelig, han blir også syk, sa Buch' talsperson Marlin Fitzwater til New York Times den gang.

 • Også Bush junior besvimte etter at han satte en pretzel i halsen. Bilder av tidligere president George W. Bush viser at han slo hodet ganske kraftig i det han besvimte. Hendelsen skjedde 13. januar 2002.

  - Jeg traff gulvet og våknet av at Barney og Spot (hundene hans) så på meg med stor bekymring, sa Bush til BBC i 2002.

 • General David Petraeus besvimte under Afghanistan-høringen i senatet i 2010. At han var dehydrert, hadde «jetlag» og hadde lite matinntak den dagen skal ha ført til at hodet hans fikk et hardt møte med bordet, skriver The Guardian.

 • Tidligere presidentkandidat John McCain måtte i 2008 fortelle om sin helse til mediene. I 2000 ble han diagnostisert med hudkreft, skriver CNN. Da han stilte som kandidat sa legen at han var utsatt for å få hjerte- og karsykdommer, diabetes og andre sykdommer på grunn av dårlig helse.

  - Helsen min er utmerket. Jeg treffer hudlegen min hver tredje måned, skal McCain ha sagt i et intervju i april 2007, ifølge CNN. Samme måned kunngjorde han sitt presidentkandidatur.

 • Franklin D. Roosevelt fikk i en alder av 39 år polio. Det førte til at han ble lam fra livet og ned. Han klarte ikke å stå eller å gå uten støtte, men klarte å gå med krykker da han hadde på seg en spesial-lagd bukse som støtte beina.

  Hans kamp mot sykdommen var godt kjent før han ble president, men omfanget av hans lammelser ble holdt borte fra offentligheten. Til tross for sykdommen og utfordringene ved den ble han likevel valgt til president i 1933.
BESVIMTE: General David Petraeus besvimte en time inn i Afghanistan-høringen i senatet i 2010. Foto: EPA / NTB scanpix
BESVIMTE: General David Petraeus besvimte en time inn i Afghanistan-høringen i senatet i 2010. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

Kommer til å få spørsmål

Clinton er altså ikke den eneste som får helsa si diskutert. 68-åringen skulle egentlig til California i starten av denne uka, men turen er nå avlyst av hensyn til helsa hennes, skriver NTB.

Før helga ble presidentkandidaten diagnostisert med lungebetennelse. En del amerikanere reagerer på at informasjon har blitt holdt tilbake.

Mandag om to uker, 26. september, skal Clinton delta i en debatt i New York. USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen mener at da må hun regne med å få spørsmål om helsa si.

- Det blir spennende å se om hun er ærlig og svarer sant på spørsmålene hun får. For henne er det viktig at hun framstår som troverdig og at hun ikke skjuler noe, sier Tønnessen til Dagbladet.

Hillary Clinton har blitt behandlet for blodpropp to ganger. Første gangen var for fire år siden. I en periode i etterkant har hun vært sykmeldt.

BLIR STØTTET: Denne videoen viser demokratenes presidentkanditat Hillary Clinton som må bli støttet inn i en bil etter et arrangementet til minne om 11. september 2001. Video: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kan slå begge veier

USA-eksperten tror at hennes helsetilstand kan slå begge veier i valgkampen.

- Helsetilstanden hennes kan føre til at usikre velgere gir henne sympati, men det kan også gå den andre veien: At folk tenker at hun ikke har den nødvendige styrken som skal til i en så stor oppgave, sier Tønnessen.

Motkandidaten Donald Trump har på sin side en god helse, ifølge legen hans. Trump har vært avholdsmann hele livet og fastlegen hans gjennom 36 år, Harold Bornstein, har uttalt at han har en fantastisk, spesielt mental, helse.

Tønnessen tror at Clinton får mer oppmerksomhet for sitt sykdomsbilde fordi hun er kvinne.

- Jeg frykter at hun får ekstra oppmerksomhet rundt helsa si fordi hun er kvinne. Jeg oppfatter det slik at det stilles litt høyere krav til henne enn menn som er i samme situasjon. Det er fortsatt er en del konservative velgere i USA som mener at kvinner ikke kan håndtere den jobben like godt som en mann, sier Alf Tomas Tønnessen.

KASTER OPP: Tidligere president George H. Bush opp på Japans tidligere statsminister Kiichi Miyazawa under en offentlig middag i 1992. Foto: AP / NTB scanpix
KASTER OPP: Tidligere president George H. Bush opp på Japans tidligere statsminister Kiichi Miyazawa under en offentlig middag i 1992. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer