Sykebesøk hos Jeltsin

Moskva (NTB): Kinas president Jiang Zemin besøkte i dag sin russiske kollega på sentralklinikken i Moskva. Boris Jeltsin blir behandlet for lungebetennelse og høy feber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ SYKEBESØK: Kortesjen med Kinas president Jiang Zemin besøkte på vei til sentralklinikken i Moskva, der president Boris Jeltsin er innlagt med lungebetennelse.

- Møtet mellom de to presidentene har funnet sted, var den korte meldingen fra en talsmann i Kreml. Ifølge tv-stasjonen NTV varte samtalen i 40 minutter. Møtet mellom de to statslederne var uformelt, og begge hadde valgt å la slipset ligge hjemme.

Senerei dag møtte Jiang Russlands statsminister Jevgenij Primakov og andre representanter for regjeringen. Primakov rangerer nærmest presidenten ifølge den russiske forfatningen, og har overtatt stadig flere av Jeltsins offisielle plikter de seneste uker.

Jeltsin ble innlagt på sykehus i går kveld med 38,9 i feber. Legene ga ham straks antibiotika. Ifølge kilder i Kreml var det ikke aktuelt å endre på programmet for president Jiang Zemins tre dagers besøk i Russland.

Beklagelse

Lederen i Statsdumaen Gennadij Seleznjov beklaget mandag at Jeltsin var syk, og ga uttrykk for sin medfølelse. - Hva skal man gjøre? Er man syk, så er man syk, var Seleznjovs korte kommentar.

Kommunistene i Statsdumaen har gjentatte ganger tatt til orde for å fjerne Jeltsin, fordi han ikke er i stand til å skjøtte sitt embete. Det er også rettet anklager om brudd på forfatningen, og enkelte kommunister har foreslått å stille Jeltsin for riksrett.

Men ifølge Seleznjov, som selv tilhører den moderate kommunistfløyen, er det nå «ingen som reiser spørsmålet om Jeltsins frivillige pensjonering».

Indisponert

Jeltsin har nå vært mer eller mindre indisponert i en og en halv måned. Hans talsmann uttalte nylig at han var i god form og arbeidet hver dag, men han har knapt vært i Kreml de siste ukene.

I forrige uke tok han imot Tysklands statsminister Gerhard Schröder, og beveget seg da stivt og snakket besværlig og langsomt. Han har avlyst et planlagt statsbesøk til India i neste måned, dit statsminister Primakov reiser i stedet.

Etter det avbrutte statsbesøket i Usbekistan for vel en måned siden, har Jeltsin hatt et lengre opphold ved i badebyen Sotsjij ved Svartehavet for å komme til krefter. Ifølge presidentfruen Naina passet klimaet ved Svartehavet presidenten langt bedre enn den rå og kalde Moskva-luften.

Den jevne russer er blitt vant med sykemeldingene fra Kreml, og har et avslappet forhold til Jeltsins sykehusopphold.

Presidentens helsetilstand har heller ikke slått særlig begativt ut på aksjemarkedene.