ØKER: NAV la i dag frem nye tall som viser at sykefraværet øker. Foto Nina Hansen / Dagbladet
ØKER: NAV la i dag frem nye tall som viser at sykefraværet øker. Foto Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sykefraværet øker

I løpet av fjerde kvartal 2012 økte sykefraværet med 3,8 prosent, viser sesongjusterte tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det egenmeldte fraværet økte mest og det totale sykefraværet er nå på 6,6 prosent, melder NAV i dag.

- Sykefraværet har nå økt i to kvartaler på rad. Dette kan bety at den langvarige trenden med nedgang i sykefraværet har stoppet opp. Det er likevel for tidlig å si om dette er starten på en ny periode med økning i sykefraværet, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Egenmeldt fravær øker mest Sesongjusterte tall viser at det egenmeldte sykefraværet økte med 15,7 prosent og det legemeldte med 1,8 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor. Lystad sier at det må ses i sammenheng med at det var økning av influensa og mage- og tarmsykdommer i fjerde kvartal.

I løpet av fjerde kvartal 2012 økte sykefraværet med 3,8 prosent, viser sesongjusterte tall. Det egenmeldte fraværet økte mest og det totale sykefraværet er nå på 6,6 prosent.

Øker mest for kvinner Tallene som kom i dag viser at legemeldt sykefravær gikk opp for både kvinner og menn fra fjerde kvartal i 2011 til fjerdekvartal i 2012. Det gikk opp mest for kvinner, og det legemeldte sykefraværet er nå på 7,3 prosent for kvinner og 4,2 prosent for menn.

Fra 2001 til 2007 var det en kraftig vekst i sykefravær på grunn lettere psykiske lidelser. De siste årene har økningen stoppet opp og andelen sykmeldte med lettere psykiske lidelser har holdt seg stabil på rundt 8 prosent. Det er flest kvinner som er sykemeldt med en psykisk diagnose. Disse tallene gjelder registrert legemeldt sykefravær.

Kraftig økning i bygg- og anlegg Legemeldt sykefravær økte mest i bygge- og anleggsvirksomhet med, 8,2 prosent. Det er fremdeles helse og sosiale tjenester som har det høyeste sykefraværet, med 8,1 prosent.

Nord-Trøndelag har den kraftigste økningen i legemeldt sykefravær, med 7,2 prosent. Deretter følger Østfold med en oppgang på 7 prosent og Oppland med 5,7 prosent. Høyest sykefravær finner vi i Troms med 6,8 prosent og Østfold med 6,7 prosent.  

SYKEFRAVÆRET ØKER: Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad sier den langvarige trenden med nedgang kan ha stoppet opp. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SYKEFRAVÆRET ØKER: Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad sier den langvarige trenden med nedgang kan ha stoppet opp. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer