Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehjem, barnehage, overtids- betaling, mer politi og skatt

Se alle løftene de rødgrønne har gitt. I dag legger de fram planen for å styre de neste fire årene.

 ENIGE:  Statsminister Jens Stoltenberg forlater Regjeringskvartalet like før midnatt. Etter ni dagers forhandlinger har de tre regjeringspartiene blitt enige om en ny og kort tiltredelseserklæring. Foto: NINA HANSEN.
ENIGE: Statsminister Jens Stoltenberg forlater Regjeringskvartalet like før midnatt. Etter ni dagers forhandlinger har de tre regjeringspartiene blitt enige om en ny og kort tiltredelseserklæring. Foto: NINA HANSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ifølge flere regjeringskilder og NRK er nå regjeringsforhandlinger om ny plattform klar og de rødgrønne legger trolig fram sin fireårsplan i ettermiddag.

I går kveld forlot Statsminister Jens Stoltenberg SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, Ap-nestleder Helga Pedersen, olje- og energiminister Terje Riis- Johansen og partisekretær i Ap Raymond Johansen regjeringskvartalet etter angivelig å ha lest gjennom det ferdige dokumentet.

I dag blir forslaget tema i partienes parlamentariske grupper. Ifølge NRK er det snakk om at Sp og SVs landsstyrer må godkjenne det framforhandelde forslaget før de tre partilederne kan innkalle til pressekonferanse og legge fram erklæringen.

Vi har sett på hva de lovet å gjennomføre - før valget.

Likelønn
Dagbladet kunne i går fortelle at SV og Sps krav om en likelønnspott er en av de vanskelige sakene i forhandlingene om en ny Soria Moria-plattform. SV og Sp er fortsatt alliert i saken om å sette av penger til et likelønnsløft for kvinner i offentlig sektor, mens Ap mener det bør være opp til partene i arbeidslivet å avgjøre.

- Vi forventer at regjeringspartnerne kommer med noe konkret, sier likestillingsombud Beate Gangås til Dagbladet. Hun er forferdet over at regjeringen kan komme til å skrote likelønnspotten.

- Det er på tide å vise politiske muskler ellers blir det bare prat, og man svikter kvinnen på nytt, sier Gangås.

• Les også: 88 000 rasende sykepleiere kan skape helse-kaos

Asyl
Områdene asyl-, miljø- og næringspolitikk er konfliktområder mellom de rødgrønne. Flere fremtredende Ap-politikere ønsker en strengere asylpolitikk. Jan Bøhler og Rune Gerhardsen foreslo like før valget å internere alle asylsøkere som begår kriminalitet, fram til de sendes ut av landet.

 SP-SMIL:  Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var blid da han forlot Regjeringskvartalet i natt etter enigheten om "nye" Soria Moria. Foto: NINA HANSEN.
SP-SMIL: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var blid da han forlot Regjeringskvartalet i natt etter enigheten om "nye" Soria Moria. Foto: NINA HANSEN. Vis mer

- Når disse avsløres, må deres asylsøknader avslås umiddelbart. De som ikke kan returneres må pågripes og holdes innelåst. Slik at de ikke kan begå kriminalitet mens de venter på å bli identifisert og utvist, sa Oslo-politiker Rune Gerhardsen (Ap).

De fikk støtte av det Ap-styrte Arbeids- og inkluderingsdepartementet. SV har i mange år markert seg som langt mindre restriktive på asylfeltet og tok dissens på åtte av tretten punkter i en pakke om innvandringspolitikk de rødgrønne sammen la fram i forrige periode.

Miljø
På miljøfeltet har Lofoten-Vesterålen vært SV og Sp viktigste kamp før valget, både for å markere seg mot Rødt og Venstre, men også for å vinne saken under forhandlingene. Flere kilder i SV og Ap har gjentatt at de rødgrønnes plattform ikke vil slå fast at det stenges for oljeleting i området denne perioden.

Slaget vil trolig avgjøres i 2010 når forvaltningsplanen for Barentshavet skal vedtas.

Sammen med «landsmoder» Gro lanserte Stoltenberg «Eldreplan 2015» under valgkampen.  Arbeiderpartiet lovet sykehjemsplass til alle innen 2015, og minst 12 000 nye par hender i pleie og omsorgssektoren. De andre punktene kan du lese i faktaboksen.

Ifølge en oppsummering gjort av Dagbladet, har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti hver for seg gitt sammenfallende løfter under valgkampen. Flesteparten er knyttet til barn og unges oppvekstvilkår.

Disse er de felles forslagene:

Skole:
- Skolen skal i all hovedsak være offentlig og den offentlige delen gratis
- Private skoler skal ha lik adgang til lån for rehabilitering som offentlige
- Utvide timetall
- Mer fysisk aktivitet
- Flere lærere pr. elev
- Kompetanseheving blant lærere
- Læreren skal ha mer tid til undervisning og bruke mindre til administrasjon
- Ny rektorutdanning
- Ny og spesialisert lærerutdanning
- Heldagsskole (bare SV og Ap)

SFO

- Lavere pris
- Nasjonale kriterier for høyere kvalitet
- Gratis leksehjelp
- En time gratis hver dag (SV og Ap)

Kontantstøtte
- Begrenses til hjemmeværende foreldre med barn under to år.
- Ordningen avvikles så fort alternative ordninger er på plass.

Barnehage
- Private skal likebehandles med offentlige barnehager
- Makspris fryses på dagens nivå
- Høyere kvalitet
- Bedre pedagogisk tilbud
- Ansette flere førskolelærere
- To opptak pr. år (2009)

«Verdivalg »
Da de tre partiene lanserte sin politikk foran valget i 2005 la de fram en liste på over 100 politiske punkter og saker. I år var lista kuttet til sju «verdivalg», lagt fram fjerde august. Disse er:

 SV-SMIL:  Undervisningsminister Bård Vegard Solhjell var også i godt humør da han dro hjem i natt med en ny regjeringsplattform klar. Foto: NINA HANSEN.
SV-SMIL: Undervisningsminister Bård Vegard Solhjell var også i godt humør da han dro hjem i natt med en ny regjeringsplattform klar. Foto: NINA HANSEN. Vis mer

1. En satsning på næringslivet.
2. Mer kunnskap - nei til privatisering av skolen.
3. Ta hele landet i bruk.
4. God offentlig omsorg og helsetjenester.
5. Kamp for trygghet.
6. Kulturløft.
7. Klimakamp

Her er noen av de enkelte partienes viktigste løftene fra årets valgkamp:

Skole og barn
- SV vil lovfeste at hver skole skal ha én lærer per 15 elever på 1.-4. trinn og én lærer per 20 elever fra 5.-10. trinn. Det vil i første omgang føre til tre tusen nye lærere i skolen.

- SV mener alle barn skal tilbys en time gratis SFO daglig med leksehjelp. For resten av SFO-tilbudet ønsker de en makspris på
1750 kr.

- Kontantstøtten vil bli gradvis avviklet.

Miljø
- SV og Senterpartiet sier begge nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Arbeiderpartiet vil først gjennomføre undersøkelser. Hvis ikke SV og Sp vinner denne saken, vil det være en stor belastning for regjeringssamarbeidet.

ENDELIG ENIGE Under valgkampen stilte de tre rødgrønne i mange debatter og lovet velgerne å forandre Norge. I dag forteller de hvordan. Liv Signe Navarsete (Sp, f.v.), Jens Stoltenberg (Ap) og  Kristin Halvorsen (SV) etter NRKs partilederdebatt i Samfunnssalen.
Foto: Heiko Junge / Scanpix.
ENDELIG ENIGE Under valgkampen stilte de tre rødgrønne i mange debatter og lovet velgerne å forandre Norge. I dag forteller de hvordan. Liv Signe Navarsete (Sp, f.v.), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) etter NRKs partilederdebatt i Samfunnssalen. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer

- Sp lover å øke satsingen på fornybarenergi med mellom 6-8 milliarder per år slik at Norge kan nå målsettingene i klimaforliket.

Helse og omsorg
- SV og Sp har gått hardt inn for en likelønnspott for å utjevne lønnsforskjellene mellom menn og kvinner.

- SV vil sørge for at kvinner som jobber over stillingsbrøken får overtidsbetaling. De vil også garantere kvinner som kommer tilbake fra fødselspermisjon minst gjennomsnittlig lønnsvekst.

- Ap lover å firedoble innsatsen til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor pleie og omsorg. Dette tilsvarer en styrking fra 20 til 80 millioner kroner.

Justis
Ap lover flere nye politiposter, mer penger til kjøretøy, verneutstyr, våpen og IKT. I tillegg skal ingen forlate et norsk fengsel uten bolig, utdanning eller et behandlingsopplegg. Med mindre de er utvist fra Norge.

- Minst 2 200 nye politifolk, flere hundre nye sivile stillinger, flere politiposter og flere barnehus.

Samferdsel

- Senterpartiet har lovet 300 millioner kroner til informasjonstiltak for NSB.

Integrering
- De rødgrønne har lovet å ikke liberalisere innvandringspolitikken, men har ikke kommet med konkrete forslag ut over den nye utlendingsloven.

- Ap lover rask utsending av kriminelle. «Hurtigmodellen» i Oslo skal gjennomføres i hele landet.

Skatt og avgifter
- Skattenivået holdes på dagens nivå. Inntektsskatt skal ikke økes.

NB! På tross av at Miljøverndepartementet gikk foran og nektet en sanggruppe å framføre en «Jesussang» under åpningen av Breheimen nasjonalpark i august, er det ikke ventet endringer i forholdet mellom kirke og stat.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling