Coronakrisen:

Sykehjem isoleres

14 nye med coronasmitte i Bærum. – Vi er bekymret

STENGER DØRENE: Dønski bo- og behandlingssenter i Bærum kommune. Norges bo- og behandlingssentre bærer preg av stengte dører for besøkende på grunn av koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB
STENGER DØRENE: Dønski bo- og behandlingssenter i Bærum kommune. Norges bo- og behandlingssentre bærer preg av stengte dører for besøkende på grunn av koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen ble det satt krisestab i Bærum kommune etter at det ble oppdaget 14 nye smittetilfeller på Stabekk sykehjem. Den lokale ledelsen på sykehjemmet, smittevernoverlegen, hygienesykepleier og ledere innenfor pleie og omsorg i kommunen samlet seg i et Teamsmøte.

– Vi har hatt et godt møte med særdeles dedikerte ledere fra sykehjemmene som gjør alt de kan for løse den alvorlige situasjonen. Smitteutbruddet er ikke over, og vi jobber nå på alle mulige måter for å begrense dette, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum.

BEKYMRET: Smitteoverlege Frantz Nilsen. Foto: Morten Holm /NTB
BEKYMRET: Smitteoverlege Frantz Nilsen. Foto: Morten Holm /NTB Vis mer

De er usikre på hvordan smitten har kommet inn på sykehjemmene, og de har hatt utbrudd i avdelinger som de ikke trodde var i risikosonen.

– Det har kommet mange nye smittetilfeller det siste døgnet, og vi er særlig bekymret for utbrudd på sykehjem hvor man får de mest alvorlige konsekvensene.

– Dere opplevde massiv smitte på sykehjem under den første fasen i mars, hva lærte dere av dette?

– Vi lærte mye. Vi har kjørt øvelser for å håndtere ikke hvis, men når et nytt utbrudd ville komme. Vi har delt sykehjemmene opp i små grupper/kohorter, vi har mulighet til å isolere smittede beboere. Vi har ikke de samme nasjonale begrensninger i forhold til strenge kriterier for testing og bruk av smittevernutstyr.

– Hva betyr det?

– Det betyr at vi nå kan teste flere beboere og ansatte. Til forskjell fra situasjonen i mars hvor man bare ønsket at svært få pasienter skulle coronatestes, er vi nå i en situasjon hvor man har kapasitet og ønske om at så mange som mulig skal testes. Vi har også mer erfaring og bedre rutiner for bruk av smittevernutstyr, sier Frantz Leonard Nilsen til Dagbladet.

ISOLERT: Stabekk bo- og behandlingssentre bærer preg av stengte dører for besøkende på grunn av koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB
ISOLERT: Stabekk bo- og behandlingssentre bærer preg av stengte dører for besøkende på grunn av koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Kommuneoverlegen mener det var lite de kunne ha gjort annerledes for å forhindre smitte til sykehjemmet, da beboerne på sykehjemmene har fått besøk av sin nærmeste familie, pleid kontakt med hverandre og ansatte.

– Det er slik vi vil drive sykehjemmene våre, og da kan vi aldri forhindre at det kommer smitte inn på området. Det er uunngåelig, men vi får bare gjøre alt vi kan for å begrense det.

– Er dere bekymret?

– Ja, absolutt. En generell smitte øking i kommunen vil affisere sykehjemmene, hvor vi for alt i verden ikke ønsker å få inn smitten. Det er klart at det er bekymringsfullt.

– Er det aktuelt å isolere beboerne på sykehjemmet?

– Det er i praksis det vi har gjort nå med å innføre et besøksforbud. Vi skiller de smittede beboerne på en egen smitteavdeling og alle ansatte testes hver tredje dag og drilles i alle tiltakene, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum.

1062 coronasmittede

Bærum kommune skriver på sine hjemmesider at det er 26 nye smittede i Bærum siste døgn, og at det til sammen 1062 coronasmittede i kommunen.

Det er elever eller medarbeidere i karantene på 12 skoler og en barnehage.

– Smitte på sykehjem er veldig krevende og får all den oppmerksomhet vi klarer å gi det nå, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer