Sykehjemspasientene får ikke nok mat

Tiden mellom kveldsmat og frokost er i snitt hele 15 timer, viser en forskningsartikkel.

- FÅR IKKE NOK: Pasienter på sykehjem i Oslo får ikke den næringen de trenger, ifølge en forksningsartikkel. 

Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX 
NB! Modellklarert
- FÅR IKKE NOK: Pasienter på sykehjem i Oslo får ikke den næringen de trenger, ifølge en forksningsartikkel. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NB! ModellklarertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasienter på sykehjem i Oslo får ikke den næringen de trenger, og tiden mellom kveldsmat og frokost er i snitt hele 15 timer, viser en forskningsartikkel.

Undervektig Artikkelen som tar for seg ernæring og helse hos 339 sykehjemspasienter ved 19 kommunale sykehjem i Oslo, viser blant annet at 20 prosent av pasientene er undervektige. 36 prosent av pasientene står i fare for å bli feilernært, og over 95 prosent er uten mat i en lengre periode fra kveldsmat til frokost enn de offentlige retningslinjene tilsier, skriver Klassekampen.

- Vi burde ha egne fagpersoner for ernæring som har sykehjem som område. Ikke bare i administrasjonen, men folk som kan jobbe praktisk med dette fra dag til dag, mener professor Per Ole Iversen ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har sammen med to tidligere studenter laget forskningsartikkelen.

- Klarer ikke spise - Hadde pasientene klart å spise alt de fikk servert, hadde de kanskje klart å få i seg nok næring. Men det er det mange som ikke klarer, sier doktorgradsstipendiat Helene Dahl Eide, som har bidratt med forskningsfunn til artikkelen. Hun mener det ville vært gunstig for pasientene å få servert flere små måltider, spredt utover en større del av dagen.

Eide mener problemet er sammensatt av at fleksibiliteten ved sykehjemmene er lav og nattfasten lang. I snitt spiser ikke pasientene noe på 15 timer fra de legger seg til de står opp.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, mener problemstillingen gjelder hele landet.

(NTB)