MEDISINBRUK:  Nesten halvparten av pasientene i studien fikk enten kombinasjoner av legemidler der det bør tas forholdsregler eller kombinasjoner som kan gi så alvorlige følger at de i utgangspunktet må unngås.
Illustrasjonsfoto:
Heiko Junge / SCANPIX
MEDISINBRUK: Nesten halvparten av pasientene i studien fikk enten kombinasjoner av legemidler der det bør tas forholdsregler eller kombinasjoner som kan gi så alvorlige følger at de i utgangspunktet må unngås. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Sykehjemspasienter fikk i snitt ti medisiner hver

Noen så mange som 30, viser en studie gjennomført av NTNU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har i studien sett på medisinbruken blant pasientene ved 28 sykehjemsinstitusjoner i Trondheim kommune. Målet har vært å se på hvilke kombinasjoner og mulige interaksjoner som var vanligst blant pasientene.

Resultatet av studien som tirsdag publiseres i Tidsskrift for Den norske legeforening, viser at de totalt 1.241 sykehjemspasientene som ble inkludert, brukte i gjennomsnitt ti medisiner hver. På det meste brukte de 30 medisiner hver, skriver ABC Nyheter.

Forskerne skriver i studien at når pasientene får så mange medisiner samtidig, øker risikoen for at medisiner som ikke bør kombineres, likevel brukes samtidig. Nesten halvparten av pasientene fikk enten kombinasjoner av legemidler der det bør tas forholdsregler eller kombinasjoner som kan gi så alvorlige følger at de i utgangspunktet må unngås.

- Det bør være et mål i seg selv å redusere antallet legemidler hver pasient får, sier overlege Olav Spigset ved St. Olavs hospital og forsker ved NTNU, til avisen.

Om lag 1 prosent av pasientene fikk de aller farligste kombinasjonene - en kombinasjon av legemidler som i utgangspunktet ikke skal gis samtidig.

(NTB)