Sykehotell bør bygges

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden om det påbegynte sykehotellet ved det gamle Radiumhospitalet fortsetter med full styrke. Styringsbyråkratene er på defensiven. Det er vanskelig å argumentere mot et prosjekt som på sikt vil redusere sykehusets driftskostnader og være til beste for pasienter og deres pårørende. Særlig når Helse Sør-Østs styreleder Hanne Harlem etterlater et inntrykk av at hun har misforstått totalt. Det vet selvsagt både Radiumhospitalets tillitsvalgte, private investorer som Arthur Buchardt og Frp-leder Siv Jensen å utnytte. De tillitsvalgte fordi de kjemper for sitt sykehus, Siv Jensen fordi hun scorer politiske poeng og Buchardt fordi han i denne saken forener sitt entreprenørskap med troverdig engasjement for kreftrammede.

For Hanne Harlem og helseregiondirektør Bente Mikkelsen er saken mildt sagt dårlig. Hva de enn gjør blir det feil. Står de fast på sitt, vil nittini av hundre riste på hodet. Lar de private interesser overta prosjektet, blir det et tilbaketog som undergraver helsemyndighetenes autoritet. Bakgrunnen for denne økonomisk-politiske såpeoperaen er at Rikshospitalets avgåtte direktør Åge Danielsen startet byggingen av sykehotellet uten nødvendig godkjenning og finansiering. Og selv om prosjektet isolert sett var fornuftig, ville det forskyve andre prioriterte investeringer i regionen.

Dessuten var arbeidet med omorganisering og ny arbeidsdeling mellom sykehusene i Oslo-området i full gang. Det er ikke sikkert at sykehotellet passer inn i totalplanene. Kanskje skal tomta på Radiumhospitalet brukes til noe annet. Og ganske sikkert vil det frigjøres sykehusarealer som kan ombygges til sykehotell. Det var god grunn til å sette foten ned i vinter.

Men slik saken har utviklet seg, bør ledelsen i Helsedepartementet og Helse Sør-Øst la helseforetaket videreføre byggingen. Så kan man heller selge overflødige sykehusarealer i neste omgang.