Sykehotellet blir bygget

Regjeringen bevilger ekstra penger til Helse Sør-Øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helseminister Sylvia Brustad lover ekstra bevilgninger til Helse Sør-Øst for å få bygget sykehotellet.

Staten og kreftforeningen vil gå sammen om å bygge hotellet, som skal være mer enn et overnattingssted.

- Forebygging, behandling, læring, mestring, overnatting med mer vil integreres i hotellet. Dette vil bli et fleksibelt og bra tilbud for kreftpasientene, ikke bare overnatting, sier Brustad på pressekonferansen.

Får lov til å låne mer penger

Styreleder i Helse Sør-Øst, Hanne Harlem har hele tiden sagt at det var umulig å bygge sykehotellet, fordi de hadde prioritert andre saker i regionen.

- Denne løsningen er bedre enn på de opprinnelige skissene. Den vil sikre verdiene som er investert. Jeg er lettet, sier Hanne Harlem som er styreleder i Helse Sør-Øst.

Helseministeren sier regjeringen vil utvide Helse Sør-Øst ekstra lånerammer slik at de kan få finansiert bygget. Dette vil skje i revidert nasjonalbudsjett.

- Det vil dermed ikke gå på bekostning av andre prosjekter i Helse Sør-Øst. Dette hadde ikke vært mulig uten hjelp fra regjeringen, sier styreleder Hanne Harlem.

Sykehotellet blir bygget

Harlem ble på pressekonferansen spurt om hvorfor helseregionen ikke hadde invitert private aktører til å hjelpe dem med byggingen og driften.

- Det styret tok stilling til var om det hadde prioritet, og det var det vi tok stilling til, sier hun.

Skulle rive bygget denne uka

Byggingen av hotellet ble stoppet i januar etter at sykehusdirektør Åge Danielsen hadde startet prosjektet uten de nødvendige godkjenningene. Danielsen fikk sparken på grunn av saken.

Det ble så gitt beskjed om at bygget skulle rives, sykehuset ville da ha tapt mellom 30 og 40 millioner kroner. Etter stort press fra både private og opposisjonspolitikere og medieoppmerksomhet ble det beordret en utsettelse av avviklingen.

Så sent som i forrige uke sa både Harlem og Brustad at det ikke fantes penger til sykehotellet og at rivingen skulle starte denne uka.

Flere private investorer meldte seg imidlertid og ville overta prosjektet. Rivingen ble utsatt og tirsdag ble det klart at styret ved Radiumhospitalet-Rikshospitalet hadde fått inn ti forslag fra private aktører til hvordan sykehotellet kan ferdigstilles og drives.

Brustad avviser at regjeringen ikke ønsket å redde sykehotellet, men ga ingen forklaring på hvorfor de brukte så lang tid på å finne en løsning.

SER LYST UT: Byggingen av sykehushotellet ved Radiumhospitalet i Oslo ble stanset fordi det ikke hadde fått godkjennelse. Men etter at en rekke private investorer kom på banen og ville bygge hotellet selv, ser det ut til å gå mot en løsning. Foto: Scanpix
SER LYST UT: Byggingen av sykehushotellet ved Radiumhospitalet i Oslo ble stanset fordi det ikke hadde fått godkjennelse. Men etter at en rekke private investorer kom på banen og ville bygge hotellet selv, ser det ut til å gå mot en løsning. Foto: Scanpix Vis mer

- Det opprinnelige prosjektet satt i gang uten godkjenning og penger. Det ble klart at staten risikerte økonomisk tap som følge av stans. Men tross forhistorien var vi opptatt av å finne løsninger til beste for kreftpasieneten. Vi har hatt en tett dialog med Helse Sør-Øst og kreftforeningen, seinest i et møte i går kveld, sier Brustad.

FANT SAMMEN: Helseminister Sylvia Brustad og styreleder i Helse Sør-Øst Hanne Harlem har blitt enige om å bygge sykehotellet ved Radiumhospitalet i Oslo.