TILBAKE I JOBB: I provisoriske operasjonssaler arbeider ansatte ved Leger Uten Grenser med å redde liv, bare timer etter at sykehuset ble bombet. Foto: Medecins Sans Frontieres/Reuters/Scanpix
TILBAKE I JOBB: I provisoriske operasjonssaler arbeider ansatte ved Leger Uten Grenser med å redde liv, bare timer etter at sykehuset ble bombet. Foto: Medecins Sans Frontieres/Reuters/ScanpixVis mer

Sykehus bombet i natt: - Ansatte behandler hverandre og pasienter i provisoriske operasjonssaler

- Siden angrepet har våre kollegaer stått på og forsøkt å redde liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ni hjelpearbeidere er bekreftet drept og 37 har status som hardt skadet etter at et luftangrep rammet et sykehus i Kunduz i Afghanistan i natt.

Sykehuset, der det arbeider rundt 400 hjelpearbeidere, drives av Leger Uten Grenser. Store deler av bygningen er totalskadd, blant annet operasjonssalene.

- Siden angrepet har våre kollegaer stått på og forsøkt å redde liv og behandle sårede. Det er blitt opprettet provisoriske operasjonssaler, der vi behandler alle som trenger hjelp, sier pressekontakt Jonas Hågensen ved Leger Uten Grenser til Dagbladet.

Ifølge Independent var hjelpearbeiderne tilbake i arbeid bare timer etter angrepet. De ansatte hylles som helter på sosiale medier.

- Et hån Rundt 80 av organisasjonens ansatte befant seg på sykehuset da det ble truffet av luftangrepet. I tillegg var 105 pasienter og pårørende i bygget, ifølge Hågensen.

- Vi forsøker fortsatt å få en oversikt over omfanget, samt hvordan dette kan skje, sier han.

MANGE RAMMET: Så langt er ni hjelpearbeidere bekreftet omkommet og 37 hardt skadet ifølge Leger Uten Grenser. Foto: MFS / Scanpix
MANGE RAMMET: Så langt er ni hjelpearbeidere bekreftet omkommet og 37 hardt skadet ifølge Leger Uten Grenser. Foto: MFS / Scanpix Vis mer

Nato har tidligere i dag uttalt at det «kan være» et amerikansk luftangrep som traff sykehuset.

- Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokka 02.15 lokal tid mot personer som truet styrkene. Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, skriver Nato i en pressemelding.

Dette er noe Leger Uten Grenser fordømmer, ifølge Hågensen.

- Vi opplever det som et hån mot alle de som er rammet. Alle parter i konflikten har vært klar  over dette sykehuset. Vi har gitt byggets GPS-koordinater til begge parter, sier han.

Behandlet mange barn Ifølge pressekontakten befant ingen av organisasjonens norske medarbeidere befant seg i Kunduz i natt.

STORE SKADER: Deler av sykehuset er totalskadd. Foto: MFS / Scanpix
STORE SKADER: Deler av sykehuset er totalskadd. Foto: MFS / Scanpix Vis mer

Sykehuset som ble truffet har spesialisert seg på traumebehandling, og da særlig livreddende amputasjon. 

- Siden kampene brøt ut mandag har sykehuset fått inn over 300 skadde, inkludert 64 barn, sier Hågensen.