Sykehus fraskriver seg ansvaret for dødsfall

Verken Sentralsykehuset i Akershus eller Rikshospitalet tar på seg ansvaret for at en mann i slutten av 50-årene døde i en ambulanse på vei mellom sykehus i Akershus og Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pasienten ble ikke først avvist ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA). Mannen ble i utgangspunktet sendt direkte til Rikshospitalet, fordi vakthavende kirurg fikk beskjed om at pasientens sykdom var av en slik art at vi ikke kunne operere, sier sjeflege Jørgen Jonsbu ved SiA til NTB.

Han avviser at pasienten ble sendt til Rikshospitalet på grunn av vanskelig ressurssituasjon på SiA.

Rikshospitalet på sin side hevder at pasienten heller ikke ble avvist her, men at pasienten ble omdirigert til Ullevål sykehus før han nådde Rikshospitalet.

- Rikshospitalet vet ikke grunnen til at ambulansen ble omdirigert, opplyser informasjonssjef Anne-Brit Bøe.

Uklart

- Hvis en mann er i ferd med å dø, spiller det ingen rolle hvilken arbeidsfordeling man har. Da må sykehuset som tar imot vedkommende ta ansvaret, sier assisterende helsedirektør Lars Hanssen til NTB.

Han opplyser at saken har høyeste prioritet, og har bedt om skriftlig dokumentasjon fra alle parter.

- Ikke minst gjelder det spørsmålet om hvem som dirigerte ambulansen fra det ene sykehuset til det andre. Vi må ha skriftlig dokumentasjon fra alle for å finne ut hvem som gjorde hva på hvilke tidspunkter, sier Hansen.

Han avventet en foreløpig rapport fra fylkeslegen i Akershus mandag ettermiddag, men understreker at det kan ta opptil et par uker før saken er ferdig utredet.

Full gransking

Helseminister Dagfinn Høybråten har beordret full gransking hva som skjedde da mannen blødde i hjel i ambulansen uten å bli tatt inn til behandling verken ved SiA, Rikshospitalet eller Ullevål sykehus.

- Mye tyder på at det foreligger brudd på plikten til øyeblikkelig hjelp, sier Høybråten.

Han peker på at det er særlig viktig å få brakt på det rene hvilken kommunikasjon som har foregått mellom de ulike aktørene.

Departementet ber om at det framskaffes en nøyaktig beskrivelse av de faktiske forhold i saken, samt dokumentasjon på kommunikasjonen mellom de ulike aktørene.

Høybråten mener Helsetilsynet må få utvidede fullmakter til å reagere overfor sykehuseierne dersom fylkeskommunene ikke følger myndighetenes påbud.

Helsetilsynet har tidligere pekt på at forholdene ved SiA er uakseptable.

(NTB)