Sykehus gjennomførte abort etter 22. uke

De ansatte som måtte gjennomføre aborten, opplevde det som vanskelig og belastende.

SER ALVORLIG PÅ SAKEN: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen synes det er alvorlig at det ble gjennomført en abort etter 22. uke. Helsedirektoratet har konkludert med at aborter etter 22. uke ikke skal skje på levedyktige fostre. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SER ALVORLIG PÅ SAKEN: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen synes det er alvorlig at det ble gjennomført en abort etter 22. uke. Helsedirektoratet har konkludert med at aborter etter 22. uke ikke skal skje på levedyktige fostre. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsepersonell ved Rikshospitalet reagerte da de måtte fjerne et foster som var eldre enn 22 uker. Helsedirektoratet slår fast at aborten var ulovlig.

Aborten var innvilget av den sentrale abortnemnda. De ansatte som måtte gjennomføre den, opplevde det som så vanskelig og belastende at de ba etikkomiteen ved Oslo universitetssykehus og Helsedirektoratet om å se på praksisen med senaborter.

Helsedirektoratet har vurdert spørsmålet og har konkludert med at aborter etter 22. uke ikke skal skje på levedyktige fostre.

- Dette er en alvorlig sak, og det er viktig at Helsedirektoratet har kommet med en klar konklusjon. Nemnda må gjøre vanskelige vurderinger, men brudd på abortregelverket skal ikke forekomme, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Svangerskap kan ikke avbrytes etter 18. svangerskapsuke med mindre det er «særlig tungtveiende grunner» for det.

- Er det grunn til å anta at fosteret er levedyktig, kan tillatelse til svangerskapsavbrudd ikke gis selv om sterke sosiale grunner skulle tilsi noe annet, heter det i Helsedirektoratets vurdering.

Det betyr at kvinnens lave alder, at graviditeten er resultat av et seksuelt overgrep eller andre sterke sosiale grunner ikke kan begrunne abort av levedyktige fostre.

(NTB)