Sykehus glemte prøve

Kvinne døde av hjerteinfarkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kvinne som led av hjerteinfarkt rett før jul i fjor ble innlagt på Nordfjordeid sykehus i Sogn og Fjordane. Leger på sykehuset tok prøver av kvinnen, men glemte å sjekke resultatet. Seks dager senere døde pasienten. Nå gransker Statens Helsetilsyn dødsfallet.

- Dette var en ulykkelig hendelse, sier overlege Jon Sverre Arnestad ved medisinsk avdeling på Nordfjordeid sykehus til Bergens Tidende.

Det var i desember i fjor at den eldre kvinnen ble innlagt på Nordfjordeid sykehus etter at fastlegen hennes konstaterte alvorlig blodmangel. Da kvinnen kom på sykehuset, foretok helsepersonalet rutinemessige EKG-prøver for å registrere elektrisk aktivitet i hjertet og for å diagnostisere hjerteinfarkt eller forstyrrelser i hjerterytmen.

Men prøvene ble aldri sjekket. De viste imidlertid tegn på hjerteinfarkt.

Fylkeslege Petter Øgar i Sogn og Fjordane er kritisk til sykehusets fremgangsmåte.

- Hva er vitsen med å ta prøver, hvis resultatene ikke blir vurdert? sier han til bt.

Sykehuset fant ikke ut av årsaken til blodmangelen og skulle til å foreta en indremedisinsk testa av tykktarmen ved hjelp av en sonde med kamera, da kvinnen ble funnet død.

- Hadde vi visst at kvinnen hadde et infarkt, ville vi ikke gått i gang med en slik undersøkelse, sier overlege og seksjonsleder Jon Sverre Arnestad ved medisinsk avdeling på Norfjordeid sykehus.

Sykehuset beklager nå hendelsen og sier de har innskjerpet rutinene sine.