Sykehus i stå med datatrøbbel

Operasjoner fire timer forsinket ved Akershus universitetssykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uten data stopper sykehuset - i alle fall dagens operasjoner ved Ahus - Akershus universitetssykehus på Lørenskog. Sykehuset har satt i sving AMK-sentralen, slik at Ullevål og Aker kan ta i mot hastepasienter som ikke kan vente til dataanlegget og de elektroniske pasientjournalene fungerer igjen.

Alle avdelingsledere og sykehusledelsen kom sammen til et hastemøte klokka 10. De skal ha et nytt møte klokka 13 for å diskutere ekstraordinære tiltak ved driften av det store sykehuset utover dagen.

- Dagens operasjoner har kommet i gang ved 11-tiden, om lag fire timer forsinket. Nå som datasystemet er oppe og går, har vi tatt papirkopier av alle de aktuelle pasientjournalene for sikkerhets skyld, sier sykehusets administrerende direktør Erik Kreyberg Normann til Dagbladet.no

Det var klokka 05.30 i morges at vitale deler av datasystemet DIPS brøt sammen. Dermed forsvant den elektoniske pasientjournalen, og kirurger og annet operasjonspersonell hadde ikke informasjon om pasienter som skulle opereres i dag.

- Datasystemet kom opp igjen ved 10-tiden, men vi vet ennå ikke hvordan vi skal håndtere resten av dagen her ved sykehus, sier kommunikasjonssjef Bjørn-Erling Christiansen ved Ahus til Dagbladet.no.

Flere norske sykehus

Flere norske sykehus har datasystemet DIPS, og Ahus hadde en tilsvarende stoppsituasjon for kort tid siden.

-Det er en svært beklagelig situasjon for et sykehus når pasientjournalene ikke er tilgjengelige. Vi har arbeidet et halvt år med å få på plass en fullverdig reserveløsning, som etter planen skal være på plass om kort tid, sier adm.direktør Erik Kreyberg Normann ved Ahus til Romerikes Blad.

  Sykehuset arbeider med en reserveløsning for pasientjournaler og annen informasjon, som er prisgitt at av datasystemet fungerer døgnet rundt. Dette reserveanlegget skulle vært  ferdig i morgen, men ny dato for ferdigstillelse er 1. mars.

SISTE I ELEKTRONIKK Avdelingsoverlege Terje Strand ved Ahus demonstrerer sykehuset siste anskaffelser i elektronisk utstyr i august i fjor for daværende helseminister Ansgar Gabrielsen.