Sykehus-jenter må vise beina

Sykepleiere, hjelpepleiere og renholdsarbeidere ved Bærum sykehus må bruke sykepleierkjole på arbeid. De kan ikke velge bukser selv om de synes det er mer praktisk - for å få lov til det måtte sykepleier Ulla Spansdahl (47) vise legeerklæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skjer dette fremdeles? Dette høres helt sprøtt ut. Bukser og skjorte ble vanlig arbeidsantrekk ved mange sykehus for 15 år siden. Det er nok utfordringer i helsesektoren om ikke de ansatte skal bruke tid og krefter på å få legeerklæring for å kunne gå i personalbukser på jobb, sier nesteleder Ingjerd Hovdenakk i Norsk Sykepleierforbund.

Gammeldags

Mange av de ansatte ved Bærum sykehus rister på hodet over å måtte gå med sykesøsterkjoler, som de mener er både upraktisk, gammeldags og mindre hygienisk enn bukser.

- Det er dumt og vanskelig å jobbe i kjole. Tenk deg en situasjon der vi må opp i senga til pasientene og ta hjertekompresjon - med sykepleierkjole!

Folk burde få velge selv, mener sykepleier Ulla Spansdahl (47), som skaffet seg legeerklæring etter et år som vikar og tre måneder i fast jobb.
Da orket hun ikke mer av kjolen og gikk til sin private lege, som skrev at «Ulla må av helsemessige årsaker bruke bukse på jobb». Dermed var det fritt fram for bukser.

- Har ikke råd

Ledelsen ved sykehuset sier at ordningen med bruk av kjoler skyldes økonomi. Sykehuset ikke har hatt råd til å innføre buksedresser ved hele sykehuset samtidig. De som er ved spesialavdelingene på sykehuset, kan i dag velge, men resten av personalet må avvente situasjonen.

Ved de fleste andre norske sykehus har sykepleierne og hjelpepleierne kunnet velge antrekk i mange år.
- Saken skal behandles i ledergruppen denne måneden, og deretter i sykehusets arbeidsmiljøutvalg. Da skal vi se på hvilke arbeidsantrekk vi skal kjøpe inn og bruke i framtida. Dermed kan det bli fritt valg av arbeidstøy, sier sjefsykepleier Elisabeth Kaasa ved Bærum sykehus.

- Vi har fått høre at det er billigere med kjoler, både å vaske og oppbevare. Jeg tror dette er gamle tradisjoner som henger igjen. I dag har mange av de unge skaffet seg legeerklæring rett etter ansettelsen, sier Ulla Spansdahl.

Hun får støtte av sykepleiestudent Bente Hagen (23), som ikke kan få legeerklæring så lenge hun er i praksis ved sykehuset. Dermed er hun dømt til en hverdag i kjole.

Flest velger bukser

- Jeg har hatt praksis ved blant annet Diakonhjemmet og Ullevål sykehus, men ikke opplevd noe liknende. Og alle steder velger de fleste bukser hvis de kan, sier Bente Hagen.

- Jeg har medfølelse med de kvinnelige kollegene mine. Dette er jo gammeldags, mener sykepleier Preben Høj ved Bærum sykehus. Som sammen med legene ved sykehuset kan velge fritt mellom skjørt eller bukse.

KJOLE, MEN IKKE BUKSE: Valget er ikke ditt ved Bærum sykehus.