Sykehus krevde 60 millioner

Tok fett betalt for 20 000 laboratorietester utført av andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge Dokument 2 som TV2 sender i kveld, har Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) fått betalt av Rikstrygdeverket for tester som ble utført av laboratoriet Norchip AS på Hurumlandet.

Siden Norchip er et privat selskap som ikke er offentlig godkjent, har ikke selskapet mulighet til å kreve penger fra Rikstrygdeverket. UNN derimot har automatisk refusjonsrett, og for to år siden inngikk laboratorieselskapet og sykehuset en samarbeidsavtale.

Tjente grovt

Siden den gang har tilsynelatende alle HPV-tester, som kan påvise HPV-viruset og eventuell livmorkreft, havnet ved sykehuset i Tromsø. I virkeligheten ble testene gjennomført av Norchip.

Gjennom et komplekst refusjonssystem har sykehuset i Tromsø fått 3000 kroner per test. Laboratorieselskapet fikk bare 500 kroner av dette beløpet.

Med i alt 20 000 tester, så har sykehuset kunne inntekstføre 60 millioner kroner på de 26 månedene som samarbeidet har vart.

Ifølge TV2 bekrefter sykehusdirektør Knut Schrøder i et intervju med Dokument 2 at samarbeidet begrenset seg til å sende regningen til Rikstrygdeverket, skriver avisa Nordlys.no

Informasjonssjef Tor Øydvin ved UNN sier derimot til Nordlys at det ikke er riktig at UNNs rolle har begrenset seg til bare å skrive ut regninger, og han mener dessuten at sykehuset har tatt seg mindre betalt enn det de hadde krav på.

- UNN har stått ansvarlig for den medisinske vurderingen og tolkningen av testresultatene, og har dessuten gitt svar til kvinnene som har vært testet. I tillegg har vi beregnet oss mindre betalt enn vi hadde krav på, sier Ødvin.

Utover det opplyser informasjonssjefen at UNN er klare til å imøtegå beskyldningene etter at programmet er sendt mandag kveld.

<B>DIREKTØREN INNRØMMER:</B> Sykehusirektør Knut Schrøder innrømmer til TV2 at samarbeidet med Norchip begrenset seg til å skrive ut regninger.