Sykehus må bruke papptallerkner

En rekke norske sykehus serverer nå maten på papptallerkner. Streikende maskinister fører nemlig til at sykehuskjøkkenene ikke får damp til oppvasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehusene i Drammen, Nordland, Bergen, Tromsø, Trondheim, Kongsberg og Innherad er rammet av maskiniststreiken, som nå er inne i sin tredje uke. 133 maskinister er i streik. De fleste av dem er tilknyttet sykehus. Det Norske Maskinistforbund har ingen planer om opptrapping.

Streiken fører til at sykehusene ikke får den nødvendige damp til å kunne vaske opp, vaske klær og sengetøy samt til å rengjøre sykehusutstyr.

Kostbart

De berørte sykehusene må sende sengetøy og arbeidsklær til private vaskerier, og kjøkkenene har tatt i bruk papptallerkner, pappkrus og plastbestikk for å få servert maten. Uten damp under høy temperatur blir bestikk og servise nemlig ikke rent nok til å fylle de hygieniske krav.

- Dette er dyrt for sykehusene, forsikrer leder av streikekomiteen i Det Norske Maskinistforbund, Ivar Bjørkesett. Han mener maskinistene vil greie å holde seg unna en tvungen lønnsnemnd. Forbundet gir maskinister dispensasjoner, og går beredskapsvakter ved sykehusene for å hindre at liv og helse trues.

Bjørkesett er ikke bekymret for at de streikende YS-tilknyttede maskinistene blir glemt, etter at hjelpepleierne gikk tilbake til jobb og uroen omkring AF-streiken raser.

- Vi er godt synlige lokalt og får mye dekning i lokalavisene. Vi er ikke lenger en glemt gruppe i kjelleren, sier Bjørkesett.

Holder ut

De tillitsvalgte er litt slitne etter drøyt to uker i streik, men maskinistene er innstilt på å holde ut fram til Riksmeklingsmannen må kalle partene inn for samtaler etter 30 dagers konflikt.

- Da får vi en ny mulighet til å legge fram vår sak, understreker Bjørkesett, som hevder kravet maskinistene gikk til streik på koster arbeidsgiveren, Kommunenes Sentralforbund (KS), et ubetydelig beløp.

Maskinistene ble tilbudt generelt lønnstillegg på fra 10.000 til 13.500 i det forkastede meklinsgforslaget. Men maskinistene gikk til streik på et krav om å bli plassert i en annen lønnsramme, sammen med de såkalte høgskolegruppene. Det gir mer status, men fører til lønnsopprykk for forholdsvis få.

Begynnerlønn for maskinister i kommunesektoren med tre års høgskoleutdanning er 185.000 kroner. Gjennomsnittslønna lå ifølge Maskinistforbundet på rundt 200.000 før årets lønnsoppgjør.

(NTB)