- Sykehus må slutte å avvise blodgivere

Oslo (NTB): Stortingsrepresentant Sonja Sjøli (H) reagerer kraftig på at Sentralsykehuset i Akershus (SiA) i mangel på ansatte avviser blodgivere på kveldstid. Dette må sykehuset ordne opp i, krever hun, og vil ta saken opp med sykehusdirektøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodbankene ved norske sykehus kan bli tvunget til å importere blod fordi forbruket av blodprodukter har steget med rundt 35 prosent, samtidig som det blir færre blodgivere, meldte Aftenposten i dag.

Beredskap likevel

Samtidig med at blodbankene sliter med å skaffe nok blod, fører mangel på ansatte til at SiA må avvise blodgivere på kveldstid. I likhet med flere andre sykehus løser SiA blodmangelen ved å kjøpe fra andre sykehus.

- Dette er et problem SiA må ordne opp i og åpne for å ta imot blodgivere på kveldstid, sier Sjøli i en kommentar til NTB.

Hun mener dette er et organisatorisk problem og godtar ikke forklaringen om mangel på ansatte. Sjøli viser til at blodbanken har en beredskap for å kunne tilby blod på kvelds- og nattestid. Dermed må blodbanken også kunne tappe blod utenom ordinær dagarbeidstid, mener Sjøli.

- Hvis det er mangel på blod, må en se på muligheten til å organisere blodtappingen bedre, før en går til utlandet, sier hun.

Sjøli er medlem av sosialkomitéen på Stortinget og er leder av Akershus Høyre. Hun har jevnlig kontakt med fylkespolitikerne, og vil ta opp saken med direktøren på Sentralsykehuset i Akershus. At manglende blodtapping på kveldstid reduserer tilgangen på blod, kan være et problem på flere sykehus, understreker Sjøli.

Økende behov

- Behovet for blod er mye større nå enn tidligere. Det skyldes eldrebølgen som vi nå ser begynnelsen på, bedre effektivitet på sykehusene og bedre behandlingsmetoder for blant andre blødere og kreftpasienter, sier overlege Hans Erik Heier ved blodbanken på Ullevål sykehus til Aftenposten.

Norge har ikke importert blod siden 1982, men det ser ut til at det kan bli aktuelt, sier overlege Heier.