Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehus mangler 50 viktige medisiner

Mandag ga ledelsen ved det største sykehuset i Gaza Dagbladet ei liste over mer enn 50 medisiner og annet utstyr de desperat mangler. I går overrakte vi Jonas Gahr Støre lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): I gårsdagens utgave av Dagbladet spurte kirurg og informasjonsleder ved det største sykehuset i Gaza, Jomaa al-Saqa, om hva Støre ville ha gjort om han var i deres situasjon. Slik svarte Støre selv:

-  Jeg har all mulig respekt for det dramaet de står oppe i. Jeg vil ikke snakke det vekk på noen måte. Vi i det internasjonale giversamfunnet er nødt til å se på nye og ukjente veier å kanalisere penger på slik at sykehuset får nok medisiner.

Ifølge Støre ble dette diskutert på et møte mellom den såkalte Kvartetten som består av USA, EU, Russland og FN, i New York i går.

Må innfri normer

Støre hadde også følgende beskjed til sykehuset:

-  Det palestinske folk må forvente av sine valgte ledere at de driver sine institusjoner som en regjering som har ambisjoner om å danne en stat. Dersom de skal være en del av det internasjonale samfunn, er det visse normer de må innfri, sa Støre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vedgår at Norge og de andre landene i giverlandsgruppa AHLC ikke har gjort nok for å finne «nye veier å kanalisere penger på». AHLC er ledet av Norge. På grunn av boikotten av Hamas-regjeringen står palestinere i fare for å dø av mangel på medisiner.

-  Dette er vi nødt til å jobbe videre med, sa Støre til Dagbladet etter at han hadde hatt møte med sin israelske kollega Tzipi Livni i Jerusalem i går.

NYE VEIER: Støre vedgår at Norge ikke har gjort nok for å finne nye veier å kanalisere penger på. Foto: Inbal Rose
NYE VEIER: Støre vedgår at Norge ikke har gjort nok for å finne nye veier å kanalisere penger på. Foto: Inbal Rose Vis mer

-  Vi må støtte palestinerne, et folk som lever i sosial og økonomisk krise, under okkupasjon, sa Støre.

Lover bistand

Men støtten har altså uteblitt siden Hamas tok over regjeringen. Samtidig lover den norske utenriksministeren at Norges bistand til Palestina i år kommer til å være minst like stor som i fjor.

Mens giverlandene og det internasjonale samfunnet tenker så det knaker på hvordan de skal få bistandspengene fram til de aller svakeste uten å gå veien om Hamas-regjeringen, tømmes lagrene til palestinske sykehus. På det største sykehuset i Gaza er situasjonen desperat. De har ikke engang operasjonshansker. Det er kritisk mangel på medisiner til hjerte- og kreftpasienter og pasienter som lider av nyresvikt.

Stiller krav

-  Har Norge lyktes med sin isolasjonspolitikk overfor Hamas-regjeringen? Shifa-sykehuset i Gaza mangler medisiner fordi de ikke har fått midler fra helsedepartementet som igjen er avhengig av bistand fra giverlandene, blant annet Norge.

-  Jeg er ikke enig i premissene som er lagt til grunn for spørsmålet, svarte Støre, og la til:

-  Det vi har gitt uttrykk for er at inntil en Hamas-regjering tar avstand fra bruk av vold, aksepterer Israels rett til å eksistere og tidligere inngåtte avtaler, så kommer vi ikke til å kanalisere bistand gjennom Hamas-ledede ministerier. Det hadde ikke vært holdbart for Norge å fortsette å gi penger uavhengig av disse kravene, sa Støre og la til:

-  Det er Hamas sitt ansvar å leve opp til de grunnleggende normene som hele det internasjonale samfunnet står bak.

Kritiserte voldsbruk

-  Hva slags krav stiller Norge til Israel når det gjelder deres voldsbruk?

-  I dagens samtaler med israelske ministere har jeg gjort vårt syn på voldsbruk veldig klart. Vi har gitt uttrykk for at Israels bruk av våpen, raketter og fly, er voldsom og vi tar avstand fra den. Jeg vil samtidig si at det er Israels rett til å forsvare seg når landet blir utsatt for angrep.

-  Vi må stille krav til begge parter. Og det gjør vi, sa utenriksminister Støre.

TOMT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre med ønskelista til det største sykehuset i Gaza. Sykehuset mangler det meste.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media