Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehus mister «øyeblikkelig hjelp»

Åtte sårt tiltrengte danske spesialsykepleiere på Sentralsykehuset i Akershus (SiA) risikerer å bli sendt tilbake til hjemlandet på nyåret. Grunnen er at de er ulovlig importert arbeidskraft, via det danske byrået ActivCare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telemark sentralsjukehus kan risikere å miste 12 danske sykepleiere fra samme byrå.
I alt 12 norske, svenske og danske private utleiebyråer har søkt norske myndigheter om dispensasjon for utleie av helsepersonell til norske sykehus. Alle har fått avslag i flere instanser, men nå får seks av byråene avgjort saken hos Kongen i statsråd. Ifølge informasjonssjef Leiv Ellingsen i Planlegging- og samordningsdepartementet vil ankesaken bli avgjort i nærmeste framtid, og dermed kan ikke statsråden nå uttale seg om saken.

Dersom disse seks byårene får anledning til å formidle helsepersonell til norske sykehus, vil det etter all sannsynlighet åpne for en strøm av formidlingsbyråer som spesialiserer seg på å hjelp norske sykehus i personell- og ressursmangelen.

Det er to norske byråer blant dem som snart får ankebehandlet søknaden. I tillegg er det tre danske og to svenske.

Avslag

Ett av byråene som nå få ankesaken behandlet, er danske ActivCare. I begynnelsen av denne måneden bestilte Sentralsykehuset i Akershus (SiA) åtte danske sykepleiere fra det danske utleiebyrået. Tre er allerede på plass. Problemet er at ActivCare er nektet dispensasjon fra utleieforskriftene i sysselsettingsloven av norske myndigheter.

- Vi fikk avslag på vår søknad om dispensasjon fra sysselsettingsloven. Jeg er lovet svar på ankesaken i januar neste år, og får jeg et nytt avslag, må alle sykepleierne på sykehusene i Akershus og Telemark trekkes tilbake, sier administrerende direktør i ActivCare, Susanne Norup, til Dagbladet.

Det er sykehusene i Telemark og Akershus som har henvendt seg til Norup for å løse sykepleierkrisen, ikke motsatt, legger Norup vekt på.

Startet i 1994

I oktober 1996 søkte Norup om dispensasjon fra norsk sysselsettingslovs paragraf 27, om unntak fra forbudet mot utleie av arbeidskraft, for å kunne formidle danske sykepleiere til Norge. Telemark sentralsjukehus hadde meldt akutt behov til Norup.

Ifølge papirer Dagbladet har, sa Kommunenes Sentralforbund(KS) og Telemark fylkeskommune ja til dispensasjon, mens Norsk Sykepleierforbund og Fylkearbeidskontoret i Telemark sa nei.

Arbeidsutleieutvalget som behandlet saken videre, gikk inn for dispensasjon med to mot en stemme.

Leder i utvalget og NHOs represtant stemte ja, mens LOs representant stemte nei. Mindretallet fikk støtte av Kommunal- og Aarbeidsdepartementet.

Fire dager etter at skandaletilstandene ved SiA ble rullet opp, 4. desember 1997, sendte oversykepleier Anne Haugar ved SiA, brev til ActivCare og ba om åtte spesialsykepleiere til Intensivavdelingen. Krisen var så stor at innlosjering på hotell ville ordnes av SiA, skrives det i brevet til Norup.

<B>KRISESYKEHUSET:</B> Det kriserammede Sentralsykehuset på Lørenskog (SiA) får ikke beholde danske spesialsykepleiere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!