Sykehus oppdaget ikke at babyens hjerte stanset

Helsetilsynet refser Sykehuset Levanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et barn døde under fødselen ved Sykehuset Levanger i november i fjor. Nå konkluderer Helsetilsynet med at fødeavdelingen ikke ga barnet forsvarlig helsehjelp.

I rapporten fra Helsetilsynet går det fram at babyens hjerte stanset uten at helsepersonellet oppfattet den livstruende situasjonen. Etter en drøy halvtime ble barnet erklært dødt, skriver Adresseavisen.

- Uheldige omstendigheter gjorde at det oppsto misforståelser om behandlingsforløpet etter fødselen, sier avdelingsoverlege Ivar Haarstad på fødeavdelingen.

Ifølge avisen var fødselen på forhånd kategorisert som en såkalt «rød fødsel», en risikofødsel som krever ekstra overvåking.

Helsetilsynet i Nord-Trøndelag påpeker en rekke alvorlige feil ved fødselen, blant annet at det de siste fire timene fram til fødselen ikke ble foretatt elektronisk overvåking av fosterets hjerteslag.

Helsetilsynet mener den tragiske hendelsen skyldes svikt i de etablerte rutinene, men understreker at helsepersonellet som var involvert ikke kan klandres. Sykehuset får nå fire uker på seg til å komme med nye tiltak for å kunne ivareta gjenopplivingsforsøk av nyfødte i framtiden.

I mai i fjor døde et barn kun få dager etter fødselen ved den samme fødeavdelingen. Denne saken vurderer Helsetilsynet som så alvorlig at de vurderer å gi sykehuset, lege og jordmor en advarsel. (NTB)