TRUFFET:  Helsearbeidere fra Det internasjonale røde kors bærer et såret barn på sykehuset Puthukkudiyiruppu i Vanni. Sykehuset er angrepet tre ganger på kort tid. Bilde er tatt  29. januar, før angrepene. Foto:  EPA/STR/Scanpix
TRUFFET: Helsearbeidere fra Det internasjonale røde kors bærer et såret barn på sykehuset Puthukkudiyiruppu i Vanni. Sykehuset er angrepet tre ganger på kort tid. Bilde er tatt 29. januar, før angrepene. Foto: EPA/STR/ScanpixVis mer

Sykehus på Sri Lanka angrepet for andre gang på 24 timer

- Kvinner og barn blant de drepte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rett før midnatt i natt ble sykehuset Puthukkudiyiruppu i Vanni på Sri Lanka truffet av granater. Det er det andre angrepet på sykehuset som ligger nordøst i landet på to dager.

En talskvinne for Røde Kors opplyser at ni personer er drept.

«Kvinner og barn er drept i granatangrep. Vi forsøker fortsatt å telle døde», er den siste meldingen FN har fått sitt personell på stedet, opplyser FN-talsmannen Gordon Weiss overfor BBC News.

Ifølge FN er det fortsatt uvisst hvor mange som omkom i angrepet, men Weiss sier at sykehuset var så fult at mange pasienter lå på gulvet slik at et hvert angrep «nesten garantert vil gi et høyt tall drepte».

Et artilleriangrep i går formiddag lokal tid kostet minst fem pasienter livet, ifølge en lege ved sykehuset i Vanni-regionen nord på den krigsherjede øya.

Angrepene er alvorlige brudd på internasjonal lov, framholder Weiss.
Skylder på hverandre

Sykehuset, som ligger midt i området der konflikten mellom de tamilske tigrene (LTTE) og regjeringsstyrkene raser, har for tiden 500 pasienter, skriver NTB.

Ifølge FN er det ikke klart hvem som står bak angrepene.

Legen Thuraiajah Varatharajah som jobber ved sykehuset hevder at granatene stammer fra den srilankiske regjeringshæren.

Hæren avviser beskyldningen og hevder i stedet at det er opprørsbevegelsen LTTE som står bak artilleriangrepene.

Sykehuset er støttet av Det internasjonale Røde Kors (ICRC), som reagerer meget sterkt på angrepet.

- Dette er sjokkerende og helt uakseptabelt, sier nødhjelpskoordinator Jan Egil Mosand i Røde Kors til NTB.

Han forteller at kamphandlingene har foregått rett i nærheten av sykehuset i lang tid. Men i det siste har intensiteten i kampene økt dramatisk.

Bekymret for sivile
Angrepene vekker sterk uro og bekymring for at dette vil ramme den krigsrammede befolkningen på Sri Lanka ytterligere.

- Sykehuset er jo tydelig merket som et sivilt mål. Det blir nesten umulig å beskytte og behandle pasienter når slikt som dette skjer, sier Mosand.
De siste ukene har regjeringshæren drevet den tamilske LTTE-geriljaen fra skanse til skanse i områdene nord på Sri Lanka. Målet med offensiven skal være å få bukt med separatistgeriljaen etter over 25 års konflikt.

Ifølge Røde Kors er 250.000 sivile omringet av krigshandlinger rundt byen Mullaittivu i nord. Regjeringshæren beskylder LTTE for å nekte sivilbefolkningen å dra ut av området for å bruke dem som menneskelige skjold, mens tamilene hevder at befolkningen ikke tør å reise ut av områdene av frykt for hva som vil skje, skriver NTB.

Lørdag demostrerte 1000 personer utenfor Stortinge med krav om økt norsk engasjement i konflikten.

REGJERINGSHÆREN:  De siste ukene har regjeringshæren drevet den tamilske LTTE-geriljaen fra skanse til skanse i områdene nord på Sri Lanka.  Det er ikke klart hvem som står bak angrepene på sykehuset. Foto: EPA/STR/Scanpix
REGJERINGSHÆREN: De siste ukene har regjeringshæren drevet den tamilske LTTE-geriljaen fra skanse til skanse i områdene nord på Sri Lanka. Det er ikke klart hvem som står bak angrepene på sykehuset. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer