Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehus slår alarm om dødsdop i omløp

Universitetssykehuset i Nord-Norge advarer mot dødelig narkotisk stoff i omløp i landsdelen.

LIVSFARLIG DOP: Problemet med PMMA er ifølge overlege Merete Vevelstad at brukerne gjerne er uvitende om at de inntar stoffet, og at den svake rusvirkningen kan føre til at man tar mer. I tillegg er PMMA svært giftig ved overdosering. Foto: A. Westin, St.Olavs hospital
LIVSFARLIG DOP: Problemet med PMMA er ifølge overlege Merete Vevelstad at brukerne gjerne er uvitende om at de inntar stoffet, og at den svake rusvirkningen kan føre til at man tar mer. I tillegg er PMMA svært giftig ved overdosering. Foto: A. Westin, St.Olavs hospital Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er anslått at 35 personer har mistet livet i Norge siden 2010, etter å ha fått i seg det narkotiske stoffet parametoksymetamfetamin (PMMA). Nå slår Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) alarm, etter at de for første gang har påvist det narkotiske stoffet hos en pasient i Nord-Norge.

PMMA selges på det illegale markedet alene eller blandet med andre stoffer som amfetamin, metamfetamin eller ecstasy. PMMA likner også på disse stoffene, og påvises vanligvis i pulver eller tabletter solgt som nettopp ecstasy, amfetamin eller metamfetamin.

- Kjøpes ikke med vilje

«Stoffet omsettes ofte som amfetamin eller ecstasy, og brukere er som regel ikke klar over at de inntar det mye giftigere PMMA. PMMA har en noe svakere og mer langsomt innsettende ruseffekt enn amfetamin, og dermed øker sannsynligheten for at brukere tar mer, og får alvorlige forgiftninger», skriver UNN i en pressemelding.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra UNN.

Dagbladet omtalte dødsdopet i forbindelse med et ei 18 år gammel kvinne omkom i fjor sommer etter det som trolig var en overdose av PMMA.

- Nesten ingen kjøper PMMA med vilje. Denne kvinnen hadde antakelig ikke dødd dersom hun hadde visst hva stoffet inneholdt eller dersom hun hadde fått MDMA eller amfetamin i stedet, sa Ina Roll Spinnangr, fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk, til Dagbladet i november.

Overlege ved Oslo universitetssykehus, Merete Vevelstad, uttalte seg i samme sak. Hun sa at PMMA er et lite rusgivende og giftig «motedop» som raskt gir dødelig forgiftning ved overdosering eller i kombinasjon med andre sterke rusmidler. Ved mistanke om forgiftning kreves det rask sykehusbehandling for å ha sjans til å overleve.

- PMMA dukker periodisk opp i det illegale narkotikamarkedet og likner kjemisk sett på MDMA og metamfetamin, men PMMA gir lite rus og mye bivirkninger, og rusvirkningen kommer tregt. I tillegg er PMMA mye giftigere enn MDMA og metamfetamin, og ved overdosering oppstår det alvorlig forgiftning, sa hun til Dagbladet den gang.

Dyster verdensrekord

I 2015 uttalte Andreas Westin, overlege ved St. Olavs hospital, at Norge har en dyster verdensrekord i antall PMMA-relaterte dødsfall. Den var tallet 30. I dag er det anslått at minst 35 personer har mistet livet som følge av en PMMA-overdose.

Dødsfallene kan inntre plutselig og uventet som følge av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag, eller ha et lengre forløp som starter med høy kroppstemperatur, uro, forviring, trykk i brystet, koma, kramper og gradvis tiltagende svikt i indre organer som lunger, nyrer og hjerte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!