Sykehus slår alarm om dødsdop i omløp

Universitetssykehuset i Nord-Norge advarer mot dødelig narkotisk stoff i omløp i landsdelen.

LIVSFARLIG DOP: Problemet med PMMA er ifølge overlege Merete Vevelstad at brukerne gjerne er uvitende om at de inntar stoffet, og at den svake rusvirkningen kan føre til at man tar mer. I tillegg er PMMA svært giftig ved overdosering. Foto: A. Westin, St.Olavs hospital
LIVSFARLIG DOP: Problemet med PMMA er ifølge overlege Merete Vevelstad at brukerne gjerne er uvitende om at de inntar stoffet, og at den svake rusvirkningen kan føre til at man tar mer. I tillegg er PMMA svært giftig ved overdosering. Foto: A. Westin, St.Olavs hospital Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er anslått at 35 personer har mistet livet i Norge siden 2010, etter å ha fått i seg det narkotiske stoffet parametoksymetamfetamin (PMMA). Nå slår Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) alarm, etter at de for første gang har påvist det narkotiske stoffet hos en pasient i Nord-Norge.

PMMA selges på det illegale markedet alene eller blandet med andre stoffer som amfetamin, metamfetamin eller ecstasy. PMMA likner også på disse stoffene, og påvises vanligvis i pulver eller tabletter solgt som nettopp ecstasy, amfetamin eller metamfetamin.

- Kjøpes ikke med vilje

«Stoffet omsettes ofte som amfetamin eller ecstasy, og brukere er som regel ikke klar over at de inntar det mye giftigere PMMA. PMMA har en noe svakere og mer langsomt innsettende ruseffekt enn amfetamin, og dermed øker sannsynligheten for at brukere tar mer, og får alvorlige forgiftninger», skriver UNN i en pressemelding.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra UNN.

Dagbladet omtalte dødsdopet i forbindelse med et ei 18 år gammel kvinne omkom i fjor sommer etter det som trolig var en overdose av PMMA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer