OVERGANG: - Jeg var klar over at det var en stor overgang å gå fra utenriksminister til å bli helseminister, sier Jonas Gahr Støre. Her fra St.Olavs hospital i Trondheim. Foto: Geir Otto Johansen / NTB scanpix
OVERGANG: - Jeg var klar over at det var en stor overgang å gå fra utenriksminister til å bli helseminister, sier Jonas Gahr Støre. Her fra St.Olavs hospital i Trondheim. Foto: Geir Otto Johansen / NTB scanpixVis mer

Sykehus-smell for Jonas

Jonas Gahr Støres popularitet stuper etter at han byttet ut europeiske toppmøter med opprydning i Helse-Norge. Støre selv er glad for at mange fortsatt mener han gjør en bra jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges suverent mest populære politiker, Jonas Gahr Støre (Ap), var den statsråden som hadde sittet lengst i samme stol. Så fant statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ut at han måtte ta grep om regjeringens helsepolitikk.

I september forsvant Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ut av helsedepartementet, inn med Støre.

Helseministerposten er kanskje regjeringens mest værharde utpost - nå får også Støre kjenne hvor kraftig det blåser på toppen av Helse-Norge.

- Voldsomt fall Fra en stabil oppslutning over år på rundt 70 prosent, via et lite fall da Tschudi-saken sto på, mener nå bare 46 prosent av velgerne at Støre gjør en god jobb som statsråd.

Men verre er: På spørsmål om hvordan helseministeren har håndtert saken om pasientsikkerhet i forbindelse med sammenslåingen av sykehusene i Oslo, mener bare en fjerdedel av velgerne at dette er godt håndtert.

Det går fram av en fersk meningsmåling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet. 16 prosent sier Støre har håndtert saken på en dårlig måte, 37 prosent svarer middels, mens 23 prosent ikke har noen mening.

- Fra rundt 70 til 46 prosent er et voldsomt fall. Nå er Støre inne i det gjørmebadet som er helsepolitikken, og må bryne seg på de andre partiene på en helt annet måte. Samtidig har ingen har vært så populær siden Gro. Han har en enorm fallhøyde, og kan fortsatt falle langt. Å være helseminister er en uriaspost, sier politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen.

- Må handle - Som med andre slik tall gjennom mine år som statsråd, tar jeg dette til etterretning. Men jeg er glad for at veldig mange mener jeg gjør en god jobb, og at så få mener jeg gjør en dårlig jobb, sier Støre til Dagbladet.

Det er særlig sammenslåingen av Oslo-sykehusene og situasjonen med den tillitsløse tidligere direktøren i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, Støre har måttet bale med.

Marie Simonsen mener Støre har lykkes godt med to viktige oppgaver:

- Han kvittet seg med Bente Mikkelsen, og han bruker enhver anledning til å skryte av helsevesenet, og slik snu det ufortjent dårlige ryktet. Men det viktigste av alt vil være å vise velgerne handling, sier hun.

- En bra jobb Imidlertid har Større neppe behov for akutt hjelp. Til sammenligning mener 43 prosent av velgerne at statsminister Jens Stoltenberg gjør en god jobb.

Og for å sette Støres popularitet som helseminister i perspektiv: I januar ble velgerne spurt om å vurdere daværende helseminister Strøm-Erichsen. Bare 12 prosent mente at hun klarte seg bra.

- Tolkning av oppslutningen om meg som politiker overlater jeg til andre. De første månedene som helseminister har vært noe av det mest spennende jeg har gjort som politiker. For en som er opptatt av både mennesker og politikk, er dette en veldig bra jobb å ha, sier Støre.