Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehus står klart - ikke hørt noe

Fem minutter å kjøre fra Gardermoen ligger det et flunkende nytt sykehus som kan gjøres klart til å ta imot corona-pasienter fra hele landet. Eier LHL har ikke hørt noe fra helsemyndighetene.

STÅR KLART: LHL-sykehuset på Gardermoen står klart til å ta imot corona-pasienter allerede fra mandag - hvis de blir bedt om det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STÅR KLART: LHL-sykehuset på Gardermoen står klart til å ta imot corona-pasienter allerede fra mandag - hvis de blir bedt om det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi informerte Folkehelseinstituttet (FHI) 7. februar om at de burde tenke på oss. 4. mars fortalte vi Helse Sør-Øst at vi kan tømme sykehuset her på to dager og gjøre det om til et corona-sykehus. Vi har ikke hørt noen ting, sier Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Fem minutter å kjøre fra Gardermoen ligger LHL-sykehuset, som var nytt i 2018. Sykehuset har 13 intensivplasser, 150 ordinære sengeplasser på enkeltrom og et sykehushotell med 100 rom.

I tillegg til dette har sykehuset seks store operasjonsstuer, som kan gjøres om til intensivplasser.

- Klart mandag

LHL står klare til å tømme sykehuset for ordinære pasienter og frigjøre plassen for corona-pasienter.

- Dette kan være tilgjengelig for det offentlige helsevesenet over helgen, hvis dere får forespørselen i dag?

FORUNDRET: Frode Jahren, generalsekretær i LHL, er forundret over at ikke de er blitt kontaktet av helsemyndighetene. Foto: LHL
FORUNDRET: Frode Jahren, generalsekretær i LHL, er forundret over at ikke de er blitt kontaktet av helsemyndighetene. Foto: LHL Vis mer

- Ja, dette vil være klart til mandag. Det er common sense at denne kapasiteten blir tilgjengelig i den situasjonen vi er i. I tillegg til sykehuskapasiteten har vi helt inntil sykehussenteret helikopterplass og legevakt. Vi har også to etasjer med kontorlokaler som kan brukes, sier Jahren.

- Hva tenker du om at verken FHI eller Helse Sør-Øst har tatt kontakt med dere for å øke antall intensivplasser og sikre kapasitet?

- Vi syns det er litt pussig - for å bruke et mildt uttrykk - at de ikke har lyst til å innlede en dialog eller forberedende arbeid. Det er antakeligvis ikke bruk for kapasiteten akkurat nå, men sånn situasjonen utvikler seg kommer dette veldig fort, sier Jahren, som påpeker at intensivplassene på de ordinære sykehusene i dag ikke nødvendigvis er tilgjengelige:

- Dagens intensivplasser står ikke ledige og venter på nye pasienter. Der ligger det andre pasienter som er kritisk syke. Når myndighetene prater om at de har 450-600 intensivplasser i Norge, er ikke de nødvendigvis tilgjengelig i dag. Her har vi helt ny kapasitet som kan stilles til rådighet.

DØDSFALLET: Erna Solberg om Coronaviruset. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- God nok kapasitet

Helse Sør-Øst sier de har vært i dialog med Frode Jahren om tilbudet.

- Vi setter stor pris på tilbudet fra LHL. Foreløpig har vi god kapasitet i sykehusene, men vi følger nøye med og vurderer behovet for utvidet kapasitet kontinuerlig. Tilbudet fra LHL er absolutt med i denne vurderingen, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst.

Helse- og omsorgsdepartementet har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse. Folkehelseinstituttet henviser til Helsedirektoratet.

TIMEPLAPS: Slik ser det ut når kinesiske myndigheter skal bygge et helt nytt sykehus - på bare ti dager. Video: CCTV / NTB Scanpix Vis mer

Frp: Takk ja

Kina vakte oppsikt over hele verden da de på rekordtid bygget et sykehus i Wuhan, der coronaviruset først ble oppdaget. Feltsykehuset med en kapasitet på 1500 senger ble bygget på bare ti dager.

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, er forundret over at Norge på sin side ikke engang har sikret seg kapasitet som er tilgjengelig en telefonsamtale unna.

Antall tilgjengelige intensivplasser er en av de kritiske faktorene i møtet med corona-krisen.

- Hvis vi skal stoppe denne epidemien trenger vi alle goder krefter, private så vel som offentlige. De ideologiske skylappene må av, og helseminister Høie må takke ja til ressursene LHL-sykehuset tilbyr, sier Bruun-Gundersen, som påpeker at LHL-sykehuset ligger sentralt på Gardermoen og kan ta imot pasienter fra hele landet.

- Jeg er også sikker på at sykehuset kan hive seg rundt og tilby mer enn 13 intensivplasser om det trengs.

LHL står klare

LHL har opplevd utfordrende økonomi etter at de bygget sykehuset på Gardermoen. Jahren understreker at tilbudet om å gjøre om sykehuset til et corona-sykehus ikke handler om penger.

- Vi vet ikke hva det offentlige eventuelt vil betale. Coronaviruset varer ikke evig, vi baserer ikke driften på det som inntektskilde, sier generalsekretær Jahren.

Nå venter Jahren på en telefon fra det offentlige helsevesenet:

- I det øyeblikket myndighetene sier at de har bruk for denne kapasiteten, vil vi stille den til disposisjon.

BERØRT: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!