Sykehus tatt av Mattilsynet

- Det er rett og slett pinlig, sier sjefen for sykehuskjøkkenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet reagerer skarpt mot Orkdal sykehus som bryter en rekke regler for oppbevaring av mat. I midten av april var det tilsynskontroll på sykehusets kjøkken, der pasientmaten lages. Og ripen i lakken fra Mattilsynet er ikke liten.

Funnene er nedslående:

* Kjøleskap med smørbrød, pålegg og andre matvarer var altfor varme. Maten ble bedervet.

* En dør til lageret var ødelagt slik at rotter, mus og andre skadedyr hadde fri tilgang til rommet.

* Oppvaksmaskinene på sykehuset skyllet ikke skikkelig. Vannet var for kaldt.

* Søppeldunker, vegger og gulv i avfallsrommene ble bare vasket med kaldt vann.

* Det var altfor varmt i kantina på sykehuset. Kjøkkenet holdt konstant 24 grader.

* Ikke alle ansatte kjente til Mattilsynets krav til temperaturer for matvarer.

Varme smørbrød

Et av de mest alvorlige bruddene på regelverket var oppbevaring av pålegg, smørbrød, yougurt og drikkevarer. Kjøleskapene var langt fra kjølige, men holdt inntil 15 grader. Det er over dobbelt så varmt som maksimalt tillatte temperatur. Ideell temperatur er fire-fem grader.

Temperaturen i en smørbrødautomat som de ansatte kan hente mat i på nattestid når de går vakter var 13 grader.

Tar affære

- Dette må jeg si er rett og slett pinlig og vi legger oss helt flate for kritikken, sier Gunnar Kvamme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er enhetsleder for mat og cafe på St. Olav Hospital, som Orkdal sykehus er underlagt.

All mat som lå i kjøleskapene ble fjernet umiddelbart av matinspektøren. Nå oppbevares maten midlertidig i rom som tilfredsstiller krav til riktig temperatur.

- Vi må gå til innkjøp av en ny disk og nye kjøleskap. Prisen kan fort bli rundt 100 000 kroner, sier Kvamme.

Fra søppelrom til kjøkken

På søppelrommet til sykehuskjøkkenet er det ikke uttak for varmt vann, bare kaldt. Derfor rengjøres søppeldunker, vegger og gulver med kaldt vann.

De ansatte bedyret at de av og til brukte varmt vann. Da hentet de det i en bøtte på kjøkkenet, gikk inn i søppelrommet og vasket før de tok bøtten med tilbake til kjøkkenet.

Ikke bra, mente inspektøren som påpekte at faren for kryssforurensing mellom søppelrom og kjøkken da absolutt var tilstede.

Ødelagt dør

En annen ting Mattilsynet påpekte under kontrollen var at en dør inn til varelageret på sykehuset har en glippe nederst. Dermed er det fritt frem for skadedyr som mus og rotter å komme seg inn på lageret.

- Vi er absolutt ikke stolte over det som er avdekket. Heldigvis er dette ting det er lett å rette på og vi skal ordne opp, det lover jeg, sier Kvamme.

Sykehuset har fått frist til 1. mai med å utbedre feilene som er påpekt. Hvis ikke så er gjort, kan det vanke bøter.