Sykehus trues av regn

Ved polikirurgisk avdeling på Ullevål sykehus må gulvene støvsuges for vann annenhver time. I flere år har taket lekket som en sil ved spesielle værsituasjoner. Nå vurderer divisjonsdirektøren å stenge avdelingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge spesialsykepleier Mildred Helene Kråkenes ved kirugisk poliklinikk har situasjonen vært den samme i seks år:

- Når det blåser fra øst og regner mye, lekker taket. Vi har gitt beskjed, men det eneste vi kan gjøre er å sette ut bøtter som samler opp vannet, sier hun til Dagbladet.no.

En lapp med beskjeden «Forsiktig, glatt gulv!» henger ved inngangen til avdelingen. Sykepleiere er frustrert. Pasientene rister på hodet.

- Det er såpeglatt her, og pasientene kommer gjerne inn her på krykker. De må følges over vannet på vei inn til undersøkelsesrommene, sier avdelingssykepleier Lill-Ireen Andersen ved plastikkirurgisk avdeling ved poliklinikken.

Hun forteller om dører som har slått seg i vannet, og må bankes inn når avdelingen åpner om morgenen. Handikaptoaettet er stengt. Der drypper vannet fra lyset i taket.

- Det må jo være livsfarlig, mener Andersen.

Vannet kortsluttet pc-ene

- Det er helt utrolig at ikke noe blir gjort. For to uker siden kom vannet inn i pc-avdelingen, og telefonene virket ikke. I natt kortsluttet strømmen på grunn av vannet. Det er to uker siden vi ga beskjed om situasjonen. Samme dag hadde vi et møte med ledelen. Men fortsatt setter vi ut bøtter der det drypper fra taket og støvsuger gulvet for vann annenhver time.

Alle uttak til datamaskinene er nede ved gulvet der vannet renner fritt. I går tapet sykepleierne ved plastikkirurgen over sikringene på veggen, for at ikke de skulle bli våte. Journaler og maskiner er beskyttet av plastduker som henger fra taket.

Divisjonsdirektør Kari Sletnes ved Ullevål sykehus er minst like fortvilet som sykepleierne over regnvannet.

- Jeg fikk vite detet for en uke siden, og meldte med en gang ra til intern-service. Men det viser seg at det er et betydelig arbeid å få utbedret lekkasjen, sier Sletnes.

- Nå jobber vi for å få oversikten over omfanget av lekkasjen, og venter bare på teknisk avdeling. Dette er et kjempeproblem for oss.

- Betongen er mettet av vann

Problemet ligger ifølge avdelingsdirektøren i overgangen mellom det flate taket på avdelingen, og fasaden på nabobygget. Ifølge divisjonsverneombud Henrik Berg leker det fordi betongen er mettet av regnvann.

- Dette er en ekstrem situasjon, som må bli ordnet. Sykehuset kan ikke ha det sånn, sier Sletnes, som mener det er opplagt at problemet sulle ha vært ordnet opp i for lenge siden.

- Men det er et betydelig etterslep av vedlikeholdsarbeidet på hele sykehuset, som også rammer oss.

Nå skal teknisk avdeling ved sykehuset vurdere sikkerheten i forhold til det elektriske anlegget på avdelingen. I verste fall kan kirurgisk poliklinikk stenges under utbedringen.

- Vi vil få utført en risikoanalyse. Vi vil vurdere å flytte aktiviteten ved avdelingen hvis ikke det er tilrådelig å fortsette behandlingen her. Men stuasjonen skal uansett ikke gå ut over pasientbehandlingen, lover divisjonsdirektør Sletnes.

FORTVILER:</B> Verneombud Henrik Berg og divisjonsdirektør Kari Sletnes er fortvilet over det de selv betegner som en uholdbar situasjon.
BESKYTTELSE:</B> Sykepleieren på kirurgisk poliklinikk har hengt plast over journalene for å beskytte dem mot vann.