Sykehus truffet av granater

Sykehuset og universitetet i Sør-Ossetias hovedstad truffet av artillerigranater. Russiske stridsvogner på vei mot kampområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et sykehus i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali skal være truffet av georgiske artillerigranater. Både sykehuset og universitetet i byen står i brann, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Sør-Ossetia

• Sør-Ossetia er et område som formelt hører til Georgia, men kjempet seg til faktisk selvstendighet tidlig på 1990-tallet.

• Sør-Ossetia ligger på grensen mellom Russland og Georgia og har cirka 100.000 innbyggere, og et stort flertall av dem har russisk statsborgerskap.

• Verdenssamfunnet har anerkjent at regionen tilhører Georgia, men Sør-Ossetia har i praksis vært selvstyrt etter en konflikt på begynnelsen av 1990-tallet. Flere tusen mennesker ble den gang drept i kampene mellom den georgiske hæren og separatistene.

• Separatistene i Sør-Ossetia og Georgias andre utbryterregion Abkhasia, som ligger ved Svartehavet, har politisk støtte fra Moskva. Russland har satt inn fredsbevarende styrker i Sør-Ossetia, men konflikten blusset opp igjen etter valget i Georgia i 2004.

(Kilder: Caplex, NTB)

Meldingene fra stedet tyder på at flere ble drept i angrepet. Røde Kors ber nå om at det lages en humanitær korridor slik at de kan komme seg inn og hjelpe de skadde, melder AP.

Russisk tv rapporterer nå at russiske stridsvogner er på vei ned fra Nord-Ossetia (som er en del av Russland) til kampområdet i Sør-Ossetia. Dette innebærer en alvorlig eskalering av konflikten når russiske soldater blir direkte involvert i kampene på bakken.

Kampene raser i hovedstaden

Georgiske soldater har tatt seg helt inn i sentrum av utbryterregionen Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali, bekrefter lederen for de russiske soldatene i området.

- Kampene raser i sentrum av byen, sier Marat Kulakhmetov, som er i Tskhinvali som kommandant for de russiske fredsstyrkene.

Georgias president Mikhail Saakasjvili sa tidligere at georgiske styrker har tatt kontroll over det meste av byen.

Vil beskytte russere

KAMPER I HOVEDSTADEN: Georgiske styrker har tatt seg inn til sentrum av hovedstaden Tskhinvali der kampene nå pågår for fullt.
KAMPER I HOVEDSTADEN: Georgiske styrker har tatt seg inn til sentrum av hovedstaden Tskhinvali der kampene nå pågår for fullt. Vis mer

Russlands forsvarsdepartement slår fast at landet vil beskytte sivilbefolkningen og sine egne fredssoldater i Sør-Ossetia.

- Disse folkene (georgierne) og deres tilhengere vil få skylden for at det spilles blod i Sør-Ossetia. Vi vil ikke tillate at våre fredssoldater og russiske borgere blir rammet, sier departementet på sine hjemmesider.

Rundt 90 prosent av Sør-Ossetias befolkning er russiske.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Sykehus truffet av granater
UTBRYTERNE: Soldatene kjemper for Sør-Ossetias selvstendighet med støtte fra Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer