Sykehus uten strøm i flere timer

Nødaggregatene kollapset, fødende kvinne og alvorlig syke pasienter fikk manuell behandling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne måtte føde i ambulanse, og alvorlig syke pasienter ble behandlet med gammeldags manuelt pumpesug da all strøm forsvant fra Harstad sykehus i over to timer lørdag.


Sykehuset ble rammet av et større strømbrudd i Harstad i 08-tiden lørdag morgen. Etter tre kvarter stanset også nødstrømmen fra sykehusets aggregater, slik at sykehuset var helt uten strÃm i rundt to timer, skriver folkebladet.no


- Vi fikk ødelagt noe utstyr på styringstavla som gjorde at nødstrømmen ikke fungerte som normalt, opplyser avdelingsleder for drift og vedlikehold, Jan-Dag Stenhaug til NTB.


Fødte i ambulanse

Marit Einejord ved pressetjenesten ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) forteller at det først og fremst var hell som gjorde at strømbruddet ikke fikk noen alvorlige konsekvenser for pasientene.


- Det kom heldigvis ikke inn noen akutte pasienter i perioden da strømmen var borte, slik at det ikke var behov for akutt kirurgi, sier hun.


En kvinne måtte imidlertid føde i ambulansen, der de hadde elektronisk utstyr som virket.


Hun forteller at de ansatte opplevde situasjonen som dramatisk, da de verken hadde tilgang til pasientenes journaler eller til livsnødvendig utstyr.


- De måtte bruke manuelt, gammeldags utstyr som manuelt pumpesug og foreta manuell overvåking, forteller hun.


Kaldt og dramatisk

Steinhaug fastslår at full strømstans er en av de mest dramatiske hendelsene som kan skje for et sykehus.


Etter to timer fikk teknisk stab i gang det ene aggregatet igjen. Men det andre aggregatet som leverte strøm til varmeanlegget virket fremdeles ikke, slik at det ble svært kaldt på sykehuset etter hvert. Først i 11-tiden var strømmen tilbake for fullt.


Stenhaug forteller at han aldri tidligere har opplevd at nødaggregatene ikke fungerer under strømstans. Nødaggregatene testes en gang i måneden, og ble sist testet mandag.


Strømbruddet hos Hålogaland kraft rammet store deler av Harstad lørdag morgen og formiddag, skriver ht.no.


(NTB)