Radiumhospitalet:

Sykehusansatt slår alarm: - Hårreisende

- Det har stått sånn i to uker, forteller en oppgitt ansatt ved Radiumhospitalet.

BEDRITENT: Dette bildet skal vise et toalett i sjuende etasje på Radiumhospitalet, tilgriset med avføring og kloakk. Foto: Tipser
BEDRITENT: Dette bildet skal vise et toalett i sjuende etasje på Radiumhospitalet, tilgriset med avføring og kloakk. Foto: Tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilder som Dagbladet har fått tilsendt, skal vise et nedgriset toalett på Radiumhospitalet i Oslo, som er Norges ledende kreftsykehus.

Ifølge tipser, som er ansatt på Radiumhospitalet, har toalettet stått nedsauset i avføring i to uker uten å bli vasket.

Hun fortviler over situasjonen:

- Det kan ikke være sånn! Det er hårreisende at det kan stå sånn i to uker på et kreftsykehus i Norge, sier hun til Dagbladet.

- Etasjen full av kreftpasienter

Hun forteller at toalettet ligger i legekontorgangen i sjuende etasje, i en gammel bygning som fortsatt brukes som klinikk.

- Etasjen er full av kreftpasienter som får cellegift og immunterapi. Her ligger de sykeste pasientene på sengepost, de som har lungekreft og hjernekreft. Det hender pasienter bruker de doene, det er helt forferdelig!

Ifølge tipser skal det være gamle avløpsrør i bygget som ofte tetter seg, som er grunnen til urenhetene.

Hun forteller at det begynte å lekke fra åttende etasje, noe som førte til at det ble tilkalt rørleggere.

- De endte opp med å skjære opp hele taket over do, og i forbindelse med dette arbeidet har det tydeligvis sprukket et rør slik at all kloakken «splæsjet» ned på doen i sjuende etasje.

GRISERI: Det var alt annet enn rent på toalettet på Radiumhospitalet. Foto: Privat:
GRISERI: Det var alt annet enn rent på toalettet på Radiumhospitalet. Foto: Privat: Vis mer

Kvinnen har inntrykk av at verken rørleggerfirmaet som har jobbet med kloakkrørene, eller vaskefirmaet som har ansvaret for renholdet på sykehuset, vil ta ansvaret for å vaske ned toalettet.

I stedet har toalettet bare blitt stående slik, framholder hun.

- Sendt mange varsler

- Vi har sendt mange varsler om dette. De sier at de har opprettet sak, men det blir bare liggende, hevder hun.

Hun sier at det tilgrisede toalettet heller ikke har blitt stengt.

- Det er hårreisende at vi har en do som er fylt med bæsj og kloakk, som både leger, personale og pasienter kan gå inn på.

- Det er ikke noen hemmelighet at det er veldig skittent og ekkelt på Radiumhospitalet. De prioriterer pasientrommene. På kontoret der legene sitter, kommer de kanskje for å vaske én gang i måneden.

Radiumhospitalet ligger under Oslo universitetssykehus.

ADVARER MOT SNUS: Christopher Scott gikk ut på Tiktok og advarte mot snus etter at dette skjedde med tennene hans. Video: Tiktok @norwaychris. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Driftsleder: - Vi beklager

Dagbladet har framlagt bilde og kritikk for medievakta ved Oslo universitetssykehus.

Steinar Kjellback, som er fungerende leder for drift og vedlikehold på Radiumhospitalet, svarer at det er slik som ikke skal skje.

- Det beklager vi. Her har det vært en glipp i kommunikasjonen mellom rørleggeren som har fikset rørene og renholderne som skulle vaske rommet, sier Kjellback.

Han forteller at den dårlige kommunikasjonen resulterte i at rommet ble stående ulåst over lengre tid og ikke vasket.

- Toalettet ligger ikke i et pasientområde, men det er mulig for en pasient å ta seg inn dit. Nedfallet i toalettet under (B744), er i hovedsak metall- og rustpartikler fra rørene, men selvsagt må man regne med at det også er rester av kloakk i slikt nedfall, sier Kjellback.

Han bekrefter at toalettet nå er rengjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer