Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meslingsmittet nummer 12 kan ha spredt smitte til 40 nyfødte

Sykehusansatt smittet: - Kan ha spredt meslingsmitte til 40 nyfødte

En ansatt på Östra sjukhuset i Göteborg er meslingsmittet nummer 12 i Västra Götaland på drøyt tre uker.

MESLING-UTBRUDD: Västra Götaland, fylket som Göteborg er en del av, er de siste ukene rammet av en rekke tilfeller av meslinger (bildet).
MESLING-UTBRUDD: Västra Götaland, fylket som Göteborg er en del av, er de siste ukene rammet av en rekke tilfeller av meslinger (bildet). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ansatte er tatt ut av tjeneste, og sykehusledelsen undersøker nå hvor personen har vært i de dagene som andre kan ha blitt smittet, skriver NTB. Det er ikke utelukket at pasienter, pårørende og andre ansatte ved sykehuset kan ha blitt smittet.

Til Expressen sier sjeflege Görel Nergelius at nyfødte kan ha blitt smittet av den ansatte, som de siste ukene har befunnet seg på fødeavdelingen.

- Basert på hvor mange barn som vanligvis fødes bør det dreie seg om et 40-talls barn, sier Nergelius til Expressen.

12 meslingtilfeller

Det første tilfellet av meslinger i Västra Götaland, fylket som Göteborg er en del av, ble oppdaget 10. desember, skriver NTB. Personen ble trolig smittet sør i Europa.

I perioden mellom 19. og 25. desember ble det fastslått ytterligere seks smittetilfeller, og i romjulen ble det registrert fire til.

Ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset er det innkalt ekstra personal ved akuttmottakene for å hindre videre smitte. Dessuten har sykehuset økt kapasiteten når det gjelder å analysere prøver.

Svenske helsemyndigheter understreker imidlertid at risikoen for å bli smittet er svært liten.

Lavere vaksinedekning

Inkubasjonstiden for meslinger er sju til 18 dager. Det er en svært smittsom virussykdom, som i enkelte tilfeller kan føre til alvorlige komplikasjoner og i verste fall død. Tidligere døde det årlig ni barn i Norge på grunn av meslinger, ifølge Norsk Helseinformatikk.

De siste årene er det blitt registrert en økning av smittetilfeller i europeiske land blant annet fordi vaksinedekningen har gått ned.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!