Sykehusansatte i Texas brukte ikke verneutstyr mot ebola

Nå er enda en sykepleier smittet.

EBOLASMITTET: Den ebolasmittede sykepleieren Amber Vinson blir transportert til en luftambulanse som fraktet henne fra Dallas til Atlanta for ytterligere behandling. Foto: Stewart F. House/Getty Images/AFP
EBOLASMITTET: Den ebolasmittede sykepleieren Amber Vinson blir transportert til en luftambulanse som fraktet henne fra Dallas til Atlanta for ytterligere behandling. Foto: Stewart F. House/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Amber Jay Vinson (29) er den andre sykepleieren som ble smittet med det fryktede ebolaviruset da hun behandlet Thomas Eric Duncan. Han var den første som fikk diagnostisert sykdommen i USA og døde onsdag i forrige uke etter å ha blitt behandlet på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas.

Det viser seg også at de ansatte på sykehuset i Dallas ikke brukte verneutstyr de første to dagene de behandlet Duncan før tester bekreftet at han hadde ebola. Dermed kan dusinvis med medarbeidere ha blitt utsatt for det fryktede viruset, ifølge medisinske dokumenter Dallas Morning News har fått tilgang til.

Fløyet til Atlanta Tilstanden for den første sykepleieren som ble smittet, Nina Pham (26), har bedret seg, og hun fortsatt får behandling på sykehuset i Dallas. Imens ble Vinson i natt norsk tid fløyet fra Texas til Emory University Hospital i Atlanta i Georgia for å få behandling der.

Sykehuset har tidligere behandlet ebolapasientene Nancy Writebol og Kent Brantly, som begge overlevde i august etter å ha fått behandling fra de spesialutdannede medarbeiderne på sykehuset.

- Akkurat nå har hun det ok. Tempen hennes er gått ned. Vi ønsker ikke å si så mye nå. Hovedbekymringen vår er at hun skal bli bedre, sier Vinsons stefar, Ronald Schuler, til MailOnline.

Reiste med rutefly Onsdag ble det også kjent at Vinson hadde reist med et rutefly fra Cleveland i Ohio til Dallas dagen før hun ble diagnostisert med det dødelige viruset. Ifølge myndighetene skal hun ha hatt en temperatur på 37,5 grader. Center for Disease Control (CDC) ber nå alle de 132 passasjerene på flyet om å ta kontakt.

- Hun burde ikke har reist på et passasjerfly mens overvåket seg selv for ebola-symptomer, sier CDC-direktør Tom Frieden.

CNN melder imidlertid at hun selv skal ha ringt CDC og varslet om temperaturen sin før hun gikk ombord på flyet. Likevel skal hun ikke ha blitt bedt om å la være å fly.

Vinson er en av de 76 medarbeiderne på Texas Presbyterian-sykehuset som var involvert i behandlingen av den første ebolapasienten, Thomas Eric Duncan og som nå følges opp.

Vinson skal ha vært i Cleveland for å planlegge sitt eget bryllup. Der skal hun ha vært i kontakt med tre slektninger som nå også er bedt om å følge med på sine egne symptomer i 21 dager.

- Mange er redde USAs president Barack Obama utsatte onsdag en planlagt valgkamptur til New Jersey og Connecticut for å samle sentrale myndighetsorganisasjoner og diskutere håndteringen av ebolaepidemien.

OGSÅ SMITTET: Nina Pham var den første sykepleieren i Texas som ble smittet med ebola. Foto: AP Photo/Courtesy of tcu360.com
OGSÅ SMITTET: Nina Pham var den første sykepleieren i Texas som ble smittet med ebola. Foto: AP Photo/Courtesy of tcu360.com Vis mer

- Det vi har gjort her i dag er å gjennomgå nøyaktig hva vi vet om det som skjedde i Dallas og hvordan vi kan forsikre oss om at det ikke gjentar seg, sier Obama etter møtet.

Han understreker at sannsynligheten for et større utbrudd er «svært svært liten», men at myndighetene vil gjennomgå screeningen på flyplasser og arbeide med å informere befolkningen om hva som gjøres.

- Vi skal også overvåke nøye helsetilstanden til de andre medarbeiderne i Dallas. Vi forstår at mange av dem er redde. Vi skal sørge for at vi er der 24-7 for å gi dem den støtten, informasjonen og forsikringene de trenger gjennom denne spesielle utfordringen, sier Obama.

Seint onsdag ble det også kjent at presidenten vil bli værende i Det hvite hus også torsdag for å følge opp ebolahåndteringen.

KRISEMØTE: USAs president, Barack Obama, samlet myndighetsorganisasjonene i Det hvite hus for å koordinere ebolahåndteringen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
KRISEMØTE: USAs president, Barack Obama, samlet myndighetsorganisasjonene i Det hvite hus for å koordinere ebolahåndteringen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer