Sykehusdirektør får refs

Hårreisende eksempler på sløsing med ressurser gjør at stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) krever full gransking av driften ved Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til å trekke sykehusdirektør Åge Danielsens styringsevne i tvil, beskylder Ballo sykehusdirektøren for å skyve svake grupper foran seg i kampen om penger fra staten.

Grunnen er Danielsens spareplan etter at sykehuset fikk 40 millioner mindre enn det de selv ville ha.

Danielsen varslet smertefulle kutt, blant annet nedleggelse av Berg gård for funksjonshemmede barn.

- Danielsens håndtering er umoralsk. Han skaper utrygghet blant de svakeste gruppene, mens saken egentlig handler om at sykehuset ikke drives godt nok, sier Ballo.

På tirsdag skal Stortingets sosialkomité avgjøre om Rikshospitalet skal få 270 millioner, ikke 230 som regjeringen foreslår.

På tross av den sterke kritikken vil Ballo gi Riksen 40 millioner ekstra. Noe annet ville ha gått utover pasientene på kort sikt, mener Ballo.

Han foreslår en full gjennomgang av driften. Årsaken er informasjon fra blant andre søsteren Eva Ballo, som er avdelingssykepleier på anestesiavdelingen.

- Sløsing

Her er Olav Gunnar Ballos påstander, som søsteren bekrefter overfor Dagbladet:

  • Sløsing med ressurser: Høykompetent personell må bruke 6- 8 timer i uka på å bestille varer istedenfor å bruke tid på pasientene. Grunnen er mangelen på en samlet innkjøpspolitikk.

Både kontormateriell og medisinsk utstyr må hver enkelt avdeling kjøpe inn selv, bortsett fra enkelte ting. Årsaken er dårlig lagerkapasitet. Konsekvensen er at fakturakostnadene ofte overstiger det varen koster.

  • Mister inntekter:
På tross av lange ventelister til dagkirurgisk behandling utnytter sykehuset på langt nær kapasiteten på operasjonsstuene. Flere pasienter ville også ha ført til betydelige inntektsøkning på grunn av den innsatsstyrte finansieringen.

  • Dårlig oversikt: Da sosialkomiteen besøkte sykehuset i januar, uttalte sykehusdirektør Åge Danielsen at behandlingstilbudet til transseksuelle var på plass. Flere måneder seinere viste det seg ikke å stemme.

Han mener at Stortinget ikke kan fortsette å pøse ut penger før sykehuset har ryddet opp internt.

- Alvorlig

- Bør Åge Danielsen sparkes?

- Den konklusjonen ligger snublende nær, men jeg vil vente med å trekke den inntil vi ser resultatet av en gransking. Hvis han hadde vært rektor ved en skole, ville han i hvert fall ikke fått fortsette. Men det ser ut til å gjelde andre regler for sykehusdirektører, sier Olav Gunnar Ballo.

- Er det ikke betenkelig at du baserer din kritikk på opplysninger fra søsteren din?

- Politikere skal normalt ikke henge seg opp i detaljer på denne måten, men vi kan ikke underslå slike alvorlige opplysninger. Dessuten har jeg fått bekreftet informasjonen fra flere ansatte på sykehuset.

Åge Danielsen ble i går ettermiddag konfrontert med Olav Gunnar Ballos uttalelser, men ville ikke kommentere dem.