Øst-Ghouta i Syria

Sykehusene blir lagt i grus og hjelpearbeiderne kollapser mens barna dør rundt dem

Over 500 sivile er drept i Øst-Ghouta. Nå fortsetter angrepene etter resolusjon om våpenhvile.

I SKUDDILDEN: Syriske regjeringsstyrker kjemper mot opprørsgrupper om kontrollen over Øst-Ghouta. 400 000 mennesker bor i området, og de sivile har lidd under regjeringsstyrkenes luftangrep. Her er den skadde gutten Omar (10). Foto: AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY / NTB Scanpix
I SKUDDILDEN: Syriske regjeringsstyrker kjemper mot opprørsgrupper om kontrollen over Øst-Ghouta. 400 000 mennesker bor i området, og de sivile har lidd under regjeringsstyrkenes luftangrep. Her er den skadde gutten Omar (10). Foto: AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 500 sivile har den siste uka blitt drept i en rekke angrep den opprørskontrollerte regionen Øst-Ghouta i Syria.

Over 500 mennesker, inkludert 127 barn, er drept og rundt 2400 skadd i løpet av sju dager med intense flyangrep mot Øst-Ghouta.

En av de skadde er tiåringen Omar. Bildene av den hardt skadde gutten fra et av de provisoriske sykehusene i Øst-Ghouta er rystende. Flere av familiemedlemmene hans skal ha blitt drept da et luftangrep traff familiens hjem i landsbyen Otaybah.

Kamper etter våpenhvile-resolusjon

Lørdag kveld vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon om våpenhvile for å sikre at humanitær hjelp skal komme fram til områdene, og for at syke og skadde kan bli evakuert ut.

FAMILIEHJEMMET BOMBET: Ti år gamle Omar blir tatt hånd om av helsepersonell. Ved siden av ham er den sju år gamle søsteren Manar og faren deres. Foto: AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY / NTB Scanpix
FAMILIEHJEMMET BOMBET: Ti år gamle Omar blir tatt hånd om av helsepersonell. Ved siden av ham er den sju år gamle søsteren Manar og faren deres. Foto: AFP PHOTO / AMER ALMOHIBANY / NTB Scanpix Vis mer

Men bare timer etter at våpenhvilen ble vedtatt, også med støtte fra Assad-allierte Russland, innledet syriske regjeringsstyrker en offensiv både på bakken og fra lufta, forteller vitner til Al-Jazeera.

Ifølge kanalen begynte president Assads styrker å kjempe mot opprørsgruppene på en rekke fronter

Lidelsen blant befolkningen er enorme. President Bashar al-Assad vil gjenoppta kontrollen i enklaven, som ligger i nærheten av den regimekontrollerte hovedstaden Damaskus.

Opprørsgruppene som kontrollerer det rundt 100 kvadratkilometer store området har også kjempet hardt tilbake mot regjeringsstyrkene, men det er de sivile som har lidd aller mest under bombardementet.

STORE SKADER: Byen Arbin i enklaven Øst-Ghouta har blitt bombet jevnlig den siste uka av syriske regjeringsstyrker. Foto: AFP PHOTO / ABDULMONAM EASSA
STORE SKADER: Byen Arbin i enklaven Øst-Ghouta har blitt bombet jevnlig den siste uka av syriske regjeringsstyrker. Foto: AFP PHOTO / ABDULMONAM EASSA Vis mer

Sykehus lagt i grus

Det bor over 400 000 mennesker i Øst-Ghouta. En av organisasjonene som opplever bombardementet på nært hold, er organisasjonen Leger uten grenser.

Organisasjonen melder at de har tatt imot over 2500 skadde og 520 døde fra søndag til fredag denne uka.

- I den samme perioden har 13 helsestasjoner, delvis eller fullt støttet av Leger uten grenser, blitt truffet av bomber eller granater. Helsepersonellet i Øst-Ghouta som var allerede presset til randet, har ikke noe realistisk håp om å behandle pasienter forsvarlig under slike ekstreme forhold, skriver hjelpeorganisasjonen.

- Som en sykepleier som har jobbet i ekstreme konflikter, er jeg knust over å høre at leger og sykepleiere i Øst-Ghouta forteller at de har hundre skadde pasienter, men ikke noe sykehus, fordi det er lagt i grus av bombing, sier direktør i Leger uten grenser, Meinie Nicolai.

Islamistiske opprørsgrupper

Øst-Ghouta kontrolleres i hovedsak av de islamistiske opprørsgruppene Jaish al-Islam og Faylaq al-Rahman. Også jihadist-alliansen Hayat Tahrir al-Sham, ledet av en gruppe som tidligere var tilknyttet al-Qaida, er til stede i forstadsområdet.

Selv om Sikkerhetsrådet i går uttalte at en 30 dager lang humanitær våpenhvile skal iverksettes i Øst-Ghouta så snart som mulig, Ser det ikke spesifisert noe tidspunkt for iverksettelsen av våpenhvilen.

Opprørsgruppene sier de vil respektere FNs beskjed om våpenhvile, men sier samtidig de vil svare på ethvert angrep og at de forbeholder seg retten til selvforsvar.

Og det skal i dag ha vært harde kamper, der minst 13 soldater fra regjeringshæren og seks opprørere fra Jaish al-Islam-gruppa skal ha blitt drept.

- Dette er de hardeste kampene siden begynnelsen av februar, sier lederen for Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdulrahman.

25 sivile drept i Damaskus

En AFP-korrespondent som er i Douma, meldte søndag morgen om støy fra både luftangrep og artilleriild. Den regimekritiske aktivisten Anas al-Dimashqi i Øst-Ghouta sier natt til søndag var rolig, men at det ble observert både krigsfly og droner over enklaven.

I den resolusjonen som kom ut fra Sikkerhetsrådet, fikk Russland gjennom at våpenhvilen ikke skal gjelde IS eller al-Qaida.

For landet var det også viktig å få med et krav om at også opprørerne må respektere våpenhvilen. Opprørerne i Øst-Ghouta har fyrt av en rekke raketter mot Damaskus, der 25 sivile er drept på halvannen uke.