- Sykehusene driver ikke godt nok

Mangelfull organisering og planlegging av operasjoner gjør at flere sykehus ikke driver godt nok, skriver Riksrevisjonen etter å ha sammenlignet 28 sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksrevisjonen har i rapporten regnet ut at hvis sykehusene tilpasser seg det flinkeste sykehuset, kan de til sammen spare 30.000 liggedøgn i året på hoftepasienter alene. Liggetiden ved de 28 sykehusene varierte fra 9,2 til 20,6 dager, skriver Aftenposten.

Det er ifølge rapporten organiseringen og planleggingen av operasjoner, og ikke nødvendigvis operasjonskapasiteten, som fører til at operasjonsstuene er flaskehalsen i mange sykehus.

Undersøkelsen som er utført i perioden 2000 - 2003, tar for seg organiseringen av en bestemt type behandling, innsetting av hofteproteser. Ifølge Riksrevisjonen er funnene som presenteres i undersøkelsen, relevante i forhold til andre typer kirurgiske aktiviteter fordi mye av pasientflyten og prosessene er like.

Mye av grunnen til forskjellene mellom sykehusene på antall liggedøgn, er hvilke rutiner sykehuset har på innleggelsestiden før operasjon. På de sykehusene med færrest liggedøgn per pasient legges pasientene normalt inn en dag i forkant, på to kan de operere de minst kompliserte pasientene samme dag.

NTB