Sykehusene dumper miljøgifter i fjorden

En rekke kjemikalier og legemidler spyles ned i do eller vasken ved sykehusene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nå frykter ekspertene miljøskader og at farlige bakterier sprer seg, skriver Aftenposten.

De mener regelverket som skal forhindre miljøutslipp ikke er godt nok.

Kjemikalier i kloakken 

- Vi vet at kjemikalier og legemidler som ikke blir brukt opp, havner i kloakken, sier miljøleder Linda Karen Eide ved Hukeland universitetssykehus i Bergen til Aftenposten.

Avisen skriver at flere utenlandske leger ved sykehuset i Bergen reagerer på behandlingen av avfallet og synes den er mangelfull.

Sykehuset har utarbeidet regler mot utslipp av farlige stoffer. Men det er mangler ved loven som gjør at miljøgifter havner i avløpet uten at det er i strid med reglene, forteller Ivar Kalland til Aftenposten, som er fagdirektør i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

Bekymret

NORVAR (Norsk vann- og Avløp BA), interesseorganisasjonen for anleggseiere i landets kommuner, sier de vil prioritere sykehusavsløp fremover på grunn av uvissheten om avfallets miljøpåvirkning. Anne Cornell i Bergen kommune er bekymret for de som jobber ved ledningsnett eller renseanlegg på grunn av miljøgiftene fra sykehuset, skriver avisen.

Ny regel

Rett etter nyttår blir en ny forskrift innført som gir kommunene (eierne av avløpsrenseanleggene) større makt til å definerere hva som kan slippes ut i kloakken.

Kari Aa, seksjonssjef i avdeling for avfall i Statens forurensingstilsyn, SFT, sier til Aftenposten at forurensingsloven klart forbyr sykehusene å spyle ned miljøskadelige stoffer. Hun mener sykehusene selv har ansvar for å hindre slik miljøforgiftning.

- Sykehusutslippene er farlig for miljøet og burde ikke blandes med vanlig kloakk, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund til Aftenposten.

Noen år tilbake fant forskere rester av p-piller, lykkepiller og andre medikamenter i Tromsø-fjorden, skriver avisen.