Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehusene er blitt mer effektive

Sykehusene behandler flere enn før og ventetiden går ned, samtidig som kostnadsnivået holdes i sjakk.

BEHANDLER FLERE:  - Dette er veldig gledelige tall. Det viser at sykehusene våre øker effektiviteten ved at de klarer å behandle flere uten at kostnadene går i været av den grunn, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEHANDLER FLERE: - Dette er veldig gledelige tall. Det viser at sykehusene våre øker effektiviteten ved at de klarer å behandle flere uten at kostnadene går i været av den grunn, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av rapporten Samdata spesialisthelsetjenesten 2011, som legges fram tirsdag.

Aktiviteten i somatisk pasientbehandling økte med 2,1 prosent fra 2010 til 2011, mens driftskostnadene økte med 0,2 prosent.

- Dette er veldig gledelige tall. Det viser at sykehusene våre øker effektiviteten ved at de klarer å behandle flere uten at kostnadene går i været av den grunn, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Totalt 1 777 250 pasienter fikk behandling i den somatiske spesialisthelsetjenesten.

- For få år siden lå du lenge på sykehus ved for eksempelvis en kreftoperasjon, mens i dag er det mange operasjoner som gjøres på dagtid. Det er en radikal utvikling, som skyldes ny teknologi og bedre metoder. Det er positivt for pasientene fordi de slipper å ligge lenge på sykehus, og det betyr at man kan behandle flere, sier helseministeren.

Slipper innleggelse På ett område er det nedgang å spore. Antall pasienter som legges inn for dagbehandling, har sunket med 3,7 prosent. Samtidig øker døgnopphold og poliklinisk behandling.

- Det er en viss nedgang i dagbehandling, men det skyldes at flere får polikliniske konsultasjoner. Når det gjelder psykisk helsevern ser vi det samme. Flere bor hjemme og får behandling poliklinisk. Det er en villet utvikling som følger de målsettingene vi har, sier Strøm-Erichsen.

I psykisk helsevern for voksne ser man en økning i oppholdsdøgn på 3 prosent og i poliklinisk konsultasjon på 4 prosent. For barn og unge er endringene mindre. Poliklinisk behandling går fram 1 prosent. Det legges ikke fram tall for døgnplasser.

Flere får rusbehandling Den sterkeste utviklingen fant sted innenfor rusbehandling. Polikliniske konsultasjoner økte med hele 17,4 prosent. Antall innleggelser og oppholdsdøgn øker også.

- Flere rusavhengige har fått et tilbud, og det er veldig positivt. Det har vært en utvikling der de regionale helseforetakene har tatt et mye sterkere ansvar for rusbehandlingen, sier Strøm-Erichsen.

Hun sier økningen i behandlingstilbud er i tråd med opptrappingsplanen for rusfeltet fra 2007 og stortingsmeldingen om rusmiddelpolitikk, som kom tidligere i år.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media