DR. ANTHONY FAUCI: Mener at noen stater åpnet for fort, og nå betaler må betale prisen. Bilder: Scanpix Vis mer

Coronakrise i USA

Sykehusene er fulle

Coronapandemien blir stadig verre i 41 amerikanske delstater. I Florida er kapasiteten på 40 sykehus nå sprengt.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Pandemien er nå fullstendig ute av kontroll flere steder i USA. Noen av de største delstatene, som Florida og Texas, setter stadig nye, dystre rekorder i antall smittetilfeller og antall døde.

- Ikke for å overdrive, men dette er virkelig en perfekt storm og en smittsom sykdom som er offentlige helsemyndigheters verste mareritt. Viruset er spektakulært overførbart. Hvor effektivt det overføres er virkelig slående, sier USAs fremste smitteekspert, Anthony Fauci, ifølge CNN.

Mens New York var det opprinnelige episenteret, er det nå andre deler av USA som virkelig sliter. Hele 41 delstater - også områder som ikke er så tett befolket - opplever at smitten øker, skriver The Guardian.

Sprengt kapasitet

Foreløpig anbefaler Fauci at delstatene nå tråkker kraftig på bremsen og stanser gjenåpningen av USA. Nå skjer det mange steder. I tillegg blir stadig flere enten pålagt eller kraftig oppfordret til å bruke munnbind.

Det er særlig delstatene Arizona, Florida og Texas som er rammet aller hardest av smittespredningen den siste tida. Alle var delstater som presset på for å gjenåpne økonomien tidlig i pandemien.

Florida har opplevd at antallet nye tilfeller daglig har skutt i været. Noen dager den siste tida er det registrert over 10 000 nye tilfeller. Nå er intensivavdelingene fullstendig sprengt på 40 sykehus rundt omkring i delstaten, melder NBC News.

- Vi plasserer oss selv i fare, og så er ikke andre folk villige til å gjøre noe som helst og faktisk heller går motsatt vei og aggressivt promoverer sykdommen. Det er nedslående, sier legen Andrew Pastewski, som leder intensivavdelingen ved Jackson South Medical Center i Miami, til Reuters.

Han har selv vært smittet av covid-19.

DRAMATISK: Sykehusene flere steder i USA er i ferd med å bli helt fulle. Her venter folk utenfor sykehuset Jackson Memorial Hospital i Miami. Foto: REUTERS/Marco Bello
DRAMATISK: Sykehusene flere steder i USA er i ferd med å bli helt fulle. Her venter folk utenfor sykehuset Jackson Memorial Hospital i Miami. Foto: REUTERS/Marco Bello Vis mer

Stenger igjen

Ifølge Reuters kunne både Texas og California, de to mest folkerike delstatene melde om nye rekorder i antall døde onsdag denne uka. I Texas har også antallet nye tilfeller per dag doblet seg i løpet av to uker til mer enn 9 100 tilfeller per dag.

Nå er barene i Texas stengt og restaurantene har blitt tvunget til å redusere kapasiteten. Også Arizona har kuttet kapasiteten hos restauranter med 50 prosent. Også Florida stenger barene sine for andre gang.

UENIGE: President Donald Trump og hans fremste smittevernekspert Anthony Fauci har ikke likt syn på gjenåpning av USA. Video: CNN Vis mer

Når smittetallene stiger i 41 delstater, begynner også sykehusene i mindre befolkete områder å fylles opp.

- Sykehusene i Mississippi kan ikke ta vare på alle pasientene i Mississippi, sier helsedirektøren i Mississippi på en pressekonferanse torsdag, ifølge Mississippi Free Press.

Han forteller at de fem største sykehusene i delstaten er i ferd med å bli helt fulle, og han bønnfaller folk om å bruke munnbind.

- Mange dager har vi flere pasienter enn vi har rom, forteller legen LouAnn Woodward ved University of Mississippi Medical Center.

- Ikke klare

Et av de store spørsmålene nå er om skoler i USA skal åpne igjen i august. Trump-administrasjonen presser hardt på for dette fordi de mener det er viktig for økonomien. Men ekspertene er langt fra sikre på om det er en god idé i hvert fall ikke uten en rekke smittereduserende tiltak.

- Vi er virkelig ikke klare. Vi er ikke klare fra et helseståsted. Og vi er ikke klare fra et planleggingsståsted, sier Marcia Andrews til Palm Beach Post.

Hun sitter i skolestyret i Palm Beach i Florida i skolekretsen som omfatter Donald Trumps eget feriested Mar-a-Lago. Selv om Trump har tvitret trusler om å kutte i den føderale støtten til skoler som ikke åpner til høsten, planlegger Palm Beach å fortsette med hjemmeskole til høsten.

Ignorerer pandemien

Trump reiste selv til Florida fredag. Men han hadde ikke på seg munnbind, og dro ikke til episenteret for pandemien for å snakke om corona. Han dro dit for å snakke om narkotikasmugling. Det blir oppfattet som nok et signal om at Trump-administrasjonen forsøker å ignorere pandemien.

SKRYTER: President Donald Trump skryter over hvordan administrasjonen hans så langt har løst den økonomiske krisen som følge av coronapandemien. Video: AP Vis mer

Fauci opplyser også til Financial Times at han ikke har briefet presidenten om situasjonen på to måneder.

Foreløpig virker det imidlertid ikke som om Trumps strategi imponerer amerikanerne. Den siste måneden har andelen som ikke godkjenner jobben Trump gjør med pandemien steget fra 58 prosent til 67 prosent. Antallet som mener han gjør en god jobb har stupt fra 41 prosent i juni til 33 prosent nå, ifølge en fersk måling fra ABC News og Ipsos.

Til sammen er det registrert over 3,2 millioner coronatilfeller i USA og mer enn 136 000 mennesker har mistet livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer