Sykehusene får mer

Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet vil igjen tvinge regjeringen til å bruke mer penger. Nå krever den nye alliansen at sykehusene må få mer å rutte med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ligger an til påplussinger på helsebudsjettet, ja. Vi mener sykehusene trenger mer penger for å få ned helsekøer og kunne behandle flere pasienter. Hvis det er flertall på Stortinget for å gi mer behandling, vil det ikke bli forstått om vi går mot det, sier Ap's sosialpolitiske talsmann Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.

Trosser Jagland

Hanssen er ikke redd for et nytt samarbeid med Frp. Dermed trosser han Ap-leder Thorbjørn Jagland, som har advart Ap mot å inngå allianser med Frp. Men Hanssen avviser at han er uenig med partilederen.

- Thorbjørn har advart mot vedtak som gir løpende utgiftsøkning i løpet av året, og mener vi må samle det opp i forbindelse med budsjettbehandlinger. Det er nettopp det vi gjør nå. Og vi i Arbeiderpartiet vil ikke stemme for andre forslag enn det ansvarlige rammer tilsier, sier Hanssen til Dagbladet.

Han forsikrer for øvrig at Ap ikke vil bruke ei oljekrone mer enn regjeringen.

- Vås fra Bondevik

Også finanskomiteens leder Siv Jensen (Frp) og SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal slår fast at Stortinget i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett må bevilge mer penger til sykehusene enn det helseminister Dagfinn Høybråten legger opp til. Dermed ligger det an til at alliansen Ap, SV og Frp igjen tvinger regjeringen til å bruke mer penger.

De blåser av advarslene om uansvarlighet som er kommet på rekke og rad fra statsminister Kjell Magne Bondevik, utenriksminister Jan Petersen og ikke minst fra finansminister Per-Kristian Foss.

Opposisjonen mener tvert om det er regjeringstoppene som er uansvarlige.

- De har ikke skjønt at de sitter i en mindretallsregjering og må være lydhøre og ydmyke i forhold til Stortinget. At det bare er regjeringen som er ansvarlig, er det rene vås. Både Bondevik og Foss må jekke seg ned et par hakk og ikke true med renta når de ikke får viljen sin. Nå er det de som snakker opp renta, sier Djupedal til Dagbladet.