Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehusene har brukt 9 milliarder for mye

Etter at staten overtok ansvaret for fem år siden, har de norske sykehusene brukt over 9 milliarder kroner mer enn de skulle. Nå truer helseministeren med utskiftninger i styrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at staten overtok ansvaret for fem år siden, har de norske sykehusene brukt over 9 milliarder kroner mer enn de skulle. Nå truer helseministeren med utskiftninger i styrene.

Ferske prognoser som Aftenposten har hentet inn, viser at de regionale helseforetakene får et samlet underskudd på i overkant av 2,6 milliarder kroner i 2007. Målet var 1,4 milliarder i minus. Siden helsereformen for fem år siden har underskuddet nådd 9,2 milliarder kroner.

Professor Tor Iversen ved Helseøkonomisk forskningsprogram ved Universitetet i Oslo mener det er systemet rundt sykehusfinansiering som må bære ansvaret for den sykmeldte økonomien.

- Vi har et system der staten ved Helse- og omsorgsdepartementet både eier sykehusene og betaler for deres tjenester. Sykehusene kan ikke gå konkurs - underskudd og gjeld er dermed statens ansvar, sier Iversen.

Det er helseminister Sylvia Brustad (Ap) som er generalforsamling for de fire helseforetakene. Hun sier hun gjentatte ganger har vært klokkeklar på at budsjettene skal holdes.

- Ingen i styrene i de regionale helseforetakene sitter nå trygt, sier Brustad.

Likevel tror ikke helseministeren at sykehusene bevisst går med underskudd fordi de vet at det ikke får konsekvenser.

- Jeg vil ikke si det, men de store underskuddene er en uting, og jeg tar nå ytterligere grep for å få slutt på dette. Det blir enda strammere styring, sier Brustad.

GIGANT-UNDERSKUDD: Helseminister Sylvia Brustad truer med utskiftninger i styrene i Helseforetakene. Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
GIGANT-UNDERSKUDD: Helseminister Sylvia Brustad truer med utskiftninger i styrene i Helseforetakene. Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling