Sykehusene må kutte 6 milliarder

Sykehus-Norge går i år med gigantunderskudd på 3,2 milliarder. Regjeringen gir ikke ett øre i krisehjelp. Sykehusbudsjettene må kuttes over 6 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at Sykehus-Norge må kutte hardt i virksomheten i 2003 og 2004. Flere sykehus melder alt om nedbemanning og kutt i pasientbehandlingen. De fem helseregionene ligger an til et samlet underskudd på 3,2 milliarder kroner. Totalt må sykehusene kutte det dobbelte, da både balanse i drift skal oppnås og underskuddet skal tilbakebetales.

Hysj om tall

Fredag kunne styret i Helse Øst opplyse at de får et underskudd på en milliard i år. Nå viser det seg at den økonomiske situasjonen i de andre regionene også er dramatisk.

Dagbladet har i flere dager forsøkt å få Helsedepartementet til å opplyse om det totale underskuddet for Sykehus-Norge, men ifølge seniorrådgiver for informasjon, Jostein Soldal, har man ikke noen samlet oversikt da regnskapsåret ikke er avsluttet.

Bekrefter underskudd

Da Dagbladet kontakt alle fem helseforetakene i går, fikk vi ut underskuddet med en gang.

Samlet for hele Norge ligger det altså til et minus på 3,2 milliarder. At departementet ikke har oversikt over dette, vil vekke betydelig oppsikt.

Gjennom sin informasjonssjef Ingerid Vigerust kom statsråd Dagfinn Høybråten til slutt med følgende kommentar:

- Jeg kan ikke kommentere konkrete tall, men det er i tråd med Stortingets forutsetninger at helseforetakene går med underskudd i år og at de kan bruke 2003 og 2004 på å oppnå balanse i sin økonomi.

De fem helseregionene har nå pålagt sine sykehus å kutte hardt i budsjettene for 2003 og 2004 for å balansere driften. I tillegg må det kuttes ytterligere for å dekke underskuddet fra i år. Flere av helseregionene sier kuttene kommende to år ikke vil være tilstrekkelig til å dekke hele 2002-underskuddet.

Et lite håp

Fredag legger regjeringen fram «nysalderingen». Dette er siste mulighet for å justere statsbudsjettet for inneværende år. Frp vil da prøve å få flertall for ekstrabevilgninger for å dekke underskuddet.

- Vi forlanger at regjeringen redegjør for underskuddssituasjonen når nysalderingen legges fram. Har ikke regjeringen da kommet med penger, vil Frp foreslå og forsøke å danne flertall for at sykehusene slipper å dekke underskuddene over neste års driftsbudsjett, sier Frp's finanspolitiske talskvinne, Siv Jensen.

- En vesentlig årsak til sykehusenes underskudd er at sykehusene behandler flere pasienter, sier Jensen.

SVÆRE UNDERSKUDD: Alle helseregionene går med svært underskudd og står i fare for både å måtte kutte i bemanningen og i pasientbehandlingen.