Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehusene må låne til lønninger

- Pensjonene er problemet, sier sykehusdirektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske sykehus har så lite penger at de tar opp forbrukslån for å betale pensjoner og lønninger.

På fem år har den totale gjelden til norske helseforetak vokst fra snaut 18 milliarder til 40 milliarder kroner. 10 milliarder av dette er lån fra staten. Samtidig har pengeforbruket i helseforetakene gjennom de siste seks årene vårt så høyt at mye av den sikkerheten de har hatt i form av penger i banken, er brukt opp, skriver Aftenposten.

- De langsiktige lånene skal i prinsippet ikke være et problem. De skal vi klare å betjene. Det som er det problematiske, er at vi er kommet i en situasjon hvor vi finansierer underskuddet med driftskreditter. Det er bekymringsfullt, sier administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst.

-Pensjonene er problemet

Det som skaper problemer, er store og uoversiktlige variasjoner i pensjonskostnadene. Når disse blir bråhøye, må det lånes penger til løpende drift. Blant annet til lønn til ansatte.

Dette bekrefter avdelingsdirektør Frode Myrvold i Eierskapsavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Ved utgangen av 2006 hadde Sykehus-Norge bygget opp forbrukslån på 4 milliarder kroner. I 2007 økte de med ytterligere 2 milliarder kroner til 6 milliarder. Trolig vil denne typen lån, kalt driftskreditt, øke så mye denne våren at det sprenger rammene som er gitt av Stortinget. I så fall vil det bli det et tema i revidert statsbudsjett. (NTB).

 LÅNT LØNN:  Avdelingssykeleier Anne Lise Fjellet på isolatavdelingen på Ullevål universitetssykehus får lønn - selv om arbeidgiveren må låne pengene. Arkivfoto: Knut Falch, Scanpix.
LÅNT LØNN: Avdelingssykeleier Anne Lise Fjellet på isolatavdelingen på Ullevål universitetssykehus får lønn - selv om arbeidgiveren må låne pengene. Arkivfoto: Knut Falch, Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media