Sykehusene må prioritere hardt

Alle som får svineinfluensa i Norge kan ikke hjelpes samtidig.

INFLUENSAINFO: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet orienterte tirsdag pressen i forbindelse med svineinfluensasituasjonen.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
INFLUENSAINFO: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet orienterte tirsdag pressen i forbindelse med svineinfluensasituasjonen. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

50 prosent av Norges befolkningen forventes å bli smittet, men kun 25 prosent av disse vil bli skikkelig syke, anslår helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

Hvert sykehus i hele landet går nå gjennom sine rutiner i forhold til hvilke oppgaver som kan utsettes dersom svineinfluensaen kommer og krever mange sengeplasser, ifølge Hanssen.

Bak i køen
- Det er viktig at sykehusene prioriterer riktig og at de venter med pasientene som ikke har så stor prioritet. Noen må flyttes bak i køen hvis mange blir syke på én gang, sier helseministeren til Dagbladet.

I går annonserte WHO at svineinfluensaen har nådd nivå fem av seks mulige på pandemiskalaen.

- Sakte, men sikkert vil sykdommen spre seg og komme til Norge, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen. 

Sammen med helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet informerte han om den siste svineinfluensautviklingen på en pressekonferanse klokken 12 i dag.

Legg deg i senga
Der kom Bjarne Håkon Hanssen med sitt råd hvis du skulle bli smittet:
- Legg deg under dyna i noen dager. Det er den beste medisinen.

For svineinfluensaen vil antakelig ikke ta liv i Norge, ifølge ministren.

- Mye tyder på at folk ikke blir veldig syke når smitten kommer til Norge. Det kan endre seg, men svineinfluensaen vil trolig bli som en kraftig influensa. Utfordringen er at ingen er immune mot dette, slik vi er mot vanlig influensa. Derfor vil mange flere bli syke, noe som vil utfordre hele samfunnsapparatet vårt, sier Hanssen. 

- Vi er ikke redde for at mange vil dø, men for at mange vil bli syke. Også store mengder helsepersonell vil bli syke. Dette er en stor utfordring, understreker ministeren.

Ikke få panikk
Han advarer folk mot å bli grepet av panikk.

- Folk må ikke bli så redde at de lar være å gå på jobben selv om de er friske. Det er viktig at alle gjør en innsats slik at vi unngår at samfunnet stopper opp selv om svineinfluensaen inntreffer med full tyngde, sier helseministeren.

Er du bekymret for å bli smittet?
- Jeg gleder meg ikke akkurat, for influensa er aldri hyggelig. Men vi står den av, sier Hanssen.

Helsedirektoratet advarer i dag folk mot å reise til Mexico, men foreløpig trenger du ikke avlyse turen til New York, ifølge helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen.

Hvis personer som kommer hjem fra besøk i utlandet i området hvor smittefaren er stor, og de føler seg uvel, bør de vente med nærkontakt som kyssing og klemming til det er avklart hvorvidt de er syke, sier overlege og pandemiekspert Bjørn Iversen til Dagbladet.

FORBEREDER SEG: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen sier at svineinfluensaen vil komme til Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FORBEREDER SEG: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen sier at svineinfluensaen vil komme til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Jobber på spreng

I går analyserte Folkehelseinstituttet 30 prøver fra personer i Norge som fryktete de var smittet av svineinfluensa. Kun én av disse viste seg å være syke, men kun av vanlig influensa.

- Ingen i Norge er bekreftet syke av svineinfluensa foreløpig. Men epodemien kan bryte ut når som helst, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. 30 nye prøver analyseres i dag. Svarene på disse vil være klare rundt kl 20:00 i kveld, og vil bli offentliggjort på Helsedirektoratets hjemmesider, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

17. mai ikke avlyst
Selv om svineinfluensaen skulle skylle inn over landet, vil ikke større arrangementer der store folkemengder samles bli avlyst med det første.
- Offisielle 17.mai-arrangementet vil ikke bli avlyst. Foreløpig gjelder det samme for andre arrangementer, sier Larsen.