Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehusene opplever Jolie-effekt»

75 prosent flere vil teste om de har genfeil som fører til kreft.

 EFFEKT:  At Angelina Jolie valgte å fjerne begge brystene etter at hun fant ut at hun kunne utvikle arvelig brystkreft. Nå tar 75 prosent flere kvinner den samme testen ved Oslo universitetssykehus. Foto: REUTERS / Neil Hall / NTB Scanpix
EFFEKT: At Angelina Jolie valgte å fjerne begge brystene etter at hun fant ut at hun kunne utvikle arvelig brystkreft. Nå tar 75 prosent flere kvinner den samme testen ved Oslo universitetssykehus. Foto: REUTERS / Neil Hall / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden det ble kjent at superstjernen Angelina Jolie hadde valgt å fjerne brystene etter en gentest, har mange norske kvinner valgt å ta samme test for å finne ut om de kan utvikle arvelig brystkreft.

Oslo universitetssykehus har fått 75 prosent flere henvendelser fra kvinner som ønsker å ta testen som kan avdekke om man har en genfeil som kan føre til kreft, skriver Aftenposten.

- Da nyheten sprakk på den måten, tenkte vi at det kom en effekt. Og den kom. I mai og juni hadde vi en økning i henvendelser på 75 prosent, sier seksjonsoverlege Ketil Heimdal ved avdeling for medisinsk genetikk ved Oslo universitetssykehus.

Testen Angelina Jolie tok, avdekket at hun var bærer av en arvelig genfeil som gir svært høy risiko for å utvikle brystkreft og eggstokkreft.

Den samme testen kan norske kvinner få utført ved sykehus i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media