Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehusene sjekker gammel adresse

Stikk i strid med regelverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alle Dagbladet.no\'s artikler om Brundtland-saken her.
(Dagbladet.no): Til tross for sin utflytting til Frankrike, er fortsatt Gro Harlem Brundtland registrert som bosatt i Oslo i folkeregisteret. Sykehusene sjekker bare rubrikken bokommune, og denne viser siste registrerte adresse i Norge, altså ikke hvor man nå er bosatt.

Se beviset fra folkeregisteret her

Det samme gjelder ektemannen Arne Olav Brundtland, noe som forklarer hvordan han kunne få rehabilitering på Sunnaas sykehus – stikk i strid med regelverket.

Etter det Dagbladet erfarer, fulgte Sunnaas sykehus sine rutiner da de skrev Arne Olav Brundtland inn som pasient der i fjor.

Problemet er bare at det sentrale folkeregisteret, som sykehuset bruker til å kontrollere bosted, fortsatt har registrert både Arne Olav og Gro som bosatt i Oslo kommune.

Oppga norsk adresse

Skatteetaten, som er ansvarlig for folkeregistret, kunne seint i går kveld ikke svare Dagbladet på hva dette kommer av.

Dagbladet kjenner til at ekteparet Brundtland ved denne innleggelsen skal ha oppgitt sin norske adresse, og ikke at de var bosatt i Frankrike. Hadde de gjort det, ville Sunnaas sykehus sendt saken over til Nav utland for kontroll, noe som høyst sannsynlig ville resultert i at det ble avdekket at Brundtland ikke hadde rett på denne behandlingen.

BEVISET: Her er Folkeregisterets dokument som viser at Gro Harlem Brundtland står oppført med bokommune i Oslo, men postadresse i Frankrike. Samtidig står hun oppført som utvandret.
BEVISET: Her er Folkeregisterets dokument som viser at Gro Harlem Brundtland står oppført med bokommune i Oslo, men postadresse i Frankrike. Samtidig står hun oppført som utvandret. Vis mer

Men ved å oppgi adresse i Norge holdt det med en sjekk i det norske folkeregisteret, og der ser alt ut til å være i orden for ekteparet.

Informasjonssjef Nina Olkvam viser til taushetsplikten, og kan ikke kommentere annet enn sykehusets generelle rutiner.

Bostedskommune

– Pasienter med bostedsadresse i Norge som henvises til oss, sjekkes opp mot folkeregisteret. Der sjekker vi hva som er bostedskommunen, sier Olkvam.

Dermed har det oppstått problemer. For i folkeregisteret er Gro og Arne Olav helt korrekt registrert som utvandret. Likevel står det i rubrikken for bokommune oppgitt Oslo.

Gros pressetalsmann Jon Mørland sier at Brundtland ikke ønsker å kommentere spørsmålene om bostedsadresse. Hun vil diskutere saken med franske og norske myndigheter.

Skjerper rutinene

Dagbladet har den siste uka fortalt at Gro Harlem Brundtland innrømmet brudd på regelverket da hun mottok hofteoperasjoner i Norge. Hun har nå bestemt seg for å betale for dette.

I tillegg har ekteparet mottatt rehabilitering ved Sunnaas sykehus og NIMI Helgelandsmoen på Ringerike til rundt 300000 kroner. Det er nå uklart hvem som har gitt godkjennelse for disse behandlingene, og hvor regningene har havnet.

Medisinsk direktør i Helse Sør-Øst, Anne Karin Lindahl, forteller til Dagbladet at de nå vil skjerpe inn rutinene.

– Vi vet at det kan ha forekommet glipp i våre rutiner. Dette er ikke enkelt. Sunnaas må på lik linje med andre helseforetak sjekke bostedsadresse og folkeregister, sier Lindahl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling