- Sykehusene sløser bort millioner

Sykehuslegene stoler ikke på de private spesialistene, og gjennomfører de samme prøvene og undersøkelsene på nytt. Dobbeltarbeidet koster samfunnet millioner, og sløser med pasientenes tid. Nå lover sykehusene å se på problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere overlege og dr.med. Torkel Rud (60) har 25 års praksis fra sykehus. Nå driver han sin egen spesialistklinikk i Oslo. Ruds kolleger på sykehusene tar i den videre behandlingen aldri hensyn til undersøkelsene og testene som er gjort på pasientene hans.

Sykehusene gjør alt på nytt - noe som koster samfunnet store beløp.

Rud er grundig lei av at spesialistenes arbeid ikke blir verdsatt, og mener dobbeltarbeidet er misbruk av offentlige penger. Nå ønsker han at sykehusene endrer praksis.

- I fjor skrev jeg brev til avdelingsoverlegene på Aker og Ullevål sykehus og foreslo en mer effektiv ordning, men jeg hørte ikke et pip, sier Rud.

Rud var først usikker på om det bare var han som var lei av problematikken. Derfor sendte han brev til alle spesialistene i gynekologi i Oslo og Bærum. Svaret på undersøkelsen harmonerte med hans egne erfaringer. Alt arbeidet til spesialistene var gjort til nesten ingen nytte.

Store kostnader

- Dobbeltutredningene gjør at sykehusene bruker ressursene på feil måte. De klager på lange køer, men er ikke villige til å gå nye veier. Dette problemet handler ikke bare om sløsing av penger, men om å ha respekt for pasientens tid. Pasientene må gå gjennom den samme mølla to ganger. Bare tenk på hva det koster samfunnet, sier Torkel Rud.

Den tidligere sykehuslegen synes det er skremmende å se hvordan hans tidligere kolleger tenker.

- Unødvendig
- Unødvendig Vis mer

- Jeg synes det er nedslående at sykehuslegene ikke vier problemstillingen større interesse. Det er tross alt et tiltak som sparer kostbar lege- og laboratoriumstid, sier Rud.

Han avviser at det går ut over sikkerheten til pasientene.

- Det kan sikkert være avvik på undersøkelsene i helt ekstreme sykdomstilfeller, men sannheten er at de fleste av sykehuspasientene blir undersøkt av assistentleger som ikke er spesialister, sier Rud.

Sykemelding

Ullevål sykehus sliter med 100 millioner kroner i underskudd. Likevel sløser sykehuset bort millioner på dobbeltarbeid.

Avdelingsoverlege Sverre Stray-Pedersen på gynekologisk avdeling lover å se på problemstillingen.

- Hvis det stemmer at vi driver med dobbeltarbeid, så skal vi selvfølgelig gjøre noe med det, sier Stray-Pedersen.

Avdelingsoverlegen sier at han vet at problemet er vanlig på Rikshospitalet. Der stoler man ikke på noen, forteller han.

Stray-Pedersen vil innkalle til et møte med de privatpraktiserende spesialistene på nyåret, for å drøfte problemstillingen.

Han forstår kritikken hvis påstandene om dobbeltarbeid stemmer.

- Det er klart at dette er misbruk av penger og ressurser, og en ekstra belastning for pasientene, sier Stray-Pedersen.