Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykehusene til staten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiet vil trolig gå inn for at staten overtar landets sykehus. Det går fram av utkastet til nytt partiprogram som ble behandlet av sentralstyret i går. Hensikten er å få mer effektiv drift. Det kan også åpne for mer spesialisering. Sykehusmønsteret vil også kunne endres lettere når staten skal ha det overordnede ansvaret. I dag foregår det alltid en tautrekking mellom lokale interesser i slike spørsmål.
  • Vi kan dermed stå overfor en av de største reformene innen helsevesenet på lenge. Det vil ikke skje uten kamp. Her vil det bli mobilisert fra fylker som ikke vil gi slipp på ansvaret for sykehusene. For dette er ikke bare et spørsmål om sykehusdriften. Hvis fylkene fratas dette ansvaret, faller også en viktig del av deres arbeidsfelt bort. Da vil debatten om fylkeskommunenes framtid komme for fullt.
  • Det er på tide at noe skjer med organiseringen av vårt helsevesen. Fylkene har vært dårlige sykehuseiere. De fleste sykehus driver med store underskudd, og pasientkøene blir ikke borte. Derfor må staten overta dette ansvaret. På den måten kan vi få et mer helhetlig mønster med mer rasjonell drift. Dette er ikke gjort over natta. En slik omlegging vil ta tid å gjennomføre. Nå er det viktigst å komme i gang. Det kan skje etter stortingsvalget om et år.
  • Arbeiderpartiet ser ut til å være mer i tvil om fylkeskommunenes framtid. Partiet har lansert tanken om å dele landet inn i større regioner, slik at vi fortsatt skal ha tre forvaltningsnivåer. Det vil være en kunstig løsning. I stedet bør de gjenværende oppgavene ivaretas ved interkommunalt samarbeid eller en sammenslåing av kommuner. Direkte valg til fylkestingene har ikke svart til forventningene som en demokratisk nyvinning. Engasjementet vil neppe bli større om vi får valg til regionting. Når Arbeiderpartiet nå åpenbart er innstilt på en bred debatt om fornyelsen av vårt folkestyre, må partiet våge å sette fylkeskommunen på dagsordenen også, selv om det vil skape mye bråk.