REAGERTE IKKE PÅ SYREDUNK: Kvinnen opplyser at mannen tidvis hadde bruk for svovelsyre i forbindelse med jobb, og at hun derfor ikke reagerte på at det stod en dunk med svovelsyre på familiens terrasse. Barna hennes forteller at dunken med syre har stått der siden i vinter. Foto: Siv J. Seglem
REAGERTE IKKE PÅ SYREDUNK: Kvinnen opplyser at mannen tidvis hadde bruk for svovelsyre i forbindelse med jobb, og at hun derfor ikke reagerte på at det stod en dunk med svovelsyre på familiens terrasse. Barna hennes forteller at dunken med syre har stått der siden i vinter. Foto: Siv J. SeglemVis mer

- Sykehuset burde slått alarm da en syreskadd kvinne ble innlagt

Haukeland universitetssykehus får kritikk av privatetterforsker og tidligere politimann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Firebarnsmoren (35) fra romfolkmiljøet i Oslo har store syreskader etter at hun fikk syre over hele kroppen i februar i år.

Da skaden skjedde, ble kvinnen fløyet fra Ullevål til Haukeland universitetssykehus hvor hun fikk behandling i rundt seks uker for de omfattende skadene.

- Kontaktet ikke politiet Til tross for at kvinnen hadde syreskader på store deler av kroppen, ble ikke politiet kontaktet av sykehuset. Det bekrefter Oslo-politiet overfor Dagbladet.

- Vi ble kjent med denne saken da kvinnen selv kom og anmeldte den 25. mai. Før den tid hadde vi ikke fått noen henvendelser fra sykehus eller andre i forbindelse med saken, sier Gro Smedsrud, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, til Dagbladet.

Etterlyser årvåkenhet Politietterforsker og pensjonert politioverbetjent Finn Abrahamsen er kritisk til at legene på Haukeland ikke meldte saken videre til politiet da de så skadene kvinnen kom inn med.

KRITISERER POLITIET: Den pensjonerte politioverbetjenten og privatetterforskeren, Finn Abrahamsen, kritiserer politiets håndtering av syreangrepssaken. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
KRITISERER POLITIET: Den pensjonerte politioverbetjenten og privatetterforskeren, Finn Abrahamsen, kritiserer politiets håndtering av syreangrepssaken. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet Vis mer

- Jeg etterlyser en mer årvåkenhet når det gjelder helsepersonell i slike saker. De er tidvis for opptatt av taushetsplikten og dermed redd for å gjøre noe feil hvis de melder fra, sier Abrahamsen til Dagbladet.

- Sykehuset burde slått alarm da en syreskadd kvinne ble innlagt, mener han.

Viser til taushetsplikt August Bakke, klinikkdirektør ved Haukeland universitetssykehus, vil ikke bekrefte eller avkrefte overfor Dagbladet om de har tatt initiativ til å komme i kontakt med politiet i denne saken.

- Hvis vi har en berettigehet mistanke om at pasienter er blitt utsatt for et skadeverk eller at de kan komme til å bli utsatt for skadeverk, er det vår oppgave å underrette politet. Hele tiden skal imidlertid taushetsplikten og pasientens samtykke overholdes, sier Bakke.

OMFATTENDE SKADER: Kvinnen (35) har skader på store deler av kroppen. Huden har etset helt bort over store partier. Foto: Siv J. Seglem
OMFATTENDE SKADER: Kvinnen (35) har skader på store deler av kroppen. Huden har etset helt bort over store partier. Foto: Siv J. Seglem Vis mer

Han kan ikke kommentere denne enkeltsaken på grunn av taushetsplikten.

- Spurte om min mann hadde gjort det Den syresskadde kvinnen forteller Dagbladet at hun ble spurt av leger på Haukeland universitetssykehus om det var hennes mann som hadde kastet syre på henne. Dette benektet hun da, og holdt seg til historien mannen hennes ville hun skulle oppgi, forteller hun.

Overfor leger og helsepersonell gjentok kvinnen at hun hadde tatt feil av olje og svovelsyre da hun kom ut fra dusjen og skulle smøre seg inn.

For tre uker siden rømte hun fra mannen, og anmeldte da saken til politiet. Hun forteller nå at eksmannen helte syre over henne mens hun lå i sengen.

BRUTALT: Da kvinnen flyttet hjem igjen til mannen etter det påståtte syreangrepet, skal han ha fortsatt å mishandle henne, ifølge kvinnen. Ektemannen skal også ha nektet kvinnen å delta på oppfølgende behandling på sykehus og hos fysioterapeut. Foto: Siv J. Seglem
BRUTALT: Da kvinnen flyttet hjem igjen til mannen etter det påståtte syreangrepet, skal han ha fortsatt å mishandle henne, ifølge kvinnen. Ektemannen skal også ha nektet kvinnen å delta på oppfølgende behandling på sykehus og hos fysioterapeut. Foto: Siv J. Seglem Vis mer

Den siktede mannen er ikke varetektsfengslet, hvilket Finn Abrahamsen også er kritisk til. Han har jobbet med romfolkproblematikk siden 1970-tallet, og kjenner til at vold og undertrykkelse av kvinner er vanlig i disse miljøene. Abrahamsen frykter at en manglende varetektsfengsling kan føre til at konflikten i rommiljøet eskalerer.

FØR SKADENE: Dette bildet ble tatt av kvinnen (35) før hun fikk svovelsyre over hele kroppen. Foto: Privat
FØR SKADENE: Dette bildet ble tatt av kvinnen (35) før hun fikk svovelsyre over hele kroppen. Foto: Privat Vis mer